Turneul „Pianul Călător”- recital sold out la Sala Radio

După un periplu prin Moldova de dincolo şi dincoace de Prut şi prin Ardeal, numărând deja 7 recitaluri, peste 2.000 de spectatori şi multe minute în şir de aplauze, Turneul „Pianul Călător”, ediţia a VII-a, care are loc în perioada 5 aprilie – 4 mai, ajunge la Bucureşti pentru recitalul de gală în faţa exigentului public de la Sala Radio.

Acesta este deja sold out, dar Horia Mihail, solist-concertist al Radio România, va putea fi ascultat live pe frecvenţele naţionale ale posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar şi în întreaga lume, pe site-urile posturilor şi pe aplicaţiile mobile.

Valsul este propunerea muzicală a pianistului Horia Mihail: „Programul este foarte bine primit de către public. Am ales două zone geografice componistice ale Europei, şi anume Viena şi împrejurimile, deoarece în prima parte cânt Schubert, Brahms şi Dvorak, iar apoi fac un salt la Paris, cu ajutorul lui Chopin, iar alături de Ravel şi Debussy propun un alt tip de vals. Cert este că aceste valsuri sunt concertistice, nu sunt dansante. Este o muzică foarte plăcută, foarte diversă, în ciuda faptului că absolut întreg programul conţine numai valsuri. Sunt şi tineri, sunt şi oameni mai în vârstă la aceste concerte. Deci Pianul Călător, acest proiect al Radio România şi al Asociaţiei Accendo, îşi face cu prisosinţă treaba şi văd că acolo unde pianele călătoare au rămas în anii trecuţi, ca la Roman, Deva şi Alba Iulia, unde eu le-am reîntâlnit, se întâmplă foarte multe lucruri muzicale de calitate.”

Poate ca nu întotdeauna este uşor să duci astfel de evenimente în oraşele mai mici, dar iată ce mărturiseşte unul dintre animatorii locali ai turneului: „Cred că, fără nicio problemă, s-ar putea înfiinţa un Fan Club Pianul Călător şi cred că ar avea foarte mulţi adepţi sau dacă nu foarte mulţi, atunci foarte consecvenţi. Oamenii aşteaptă în fiecare an, contextul nu este întotdeauna favorabil financiar, câteodată trebuie să învingi rezistenţa unora pentru care doar miile de oameni adunaţi contează. Mi se spunea: Acesta este elitism… Ne asumăm această acuză.”

Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfăşurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert, cu drept de folosinţă pentru următorii ani. În urma celui de-al şaptelea turneu, „Pianul Călător” va rămâne la Caracal, oraş care a găzduit în frumoasa sa sală de teatru mai multe spectacole ale turneelor organizate de Radio România, publicul umplând-o de fiecare dată şi răsplătind artiştii cu multe aplauze, ceea ce arată apetenţa sa pentru muzica de calitate. Din momentul în care „Pianul Călător” va fi încredinţat comunităţii spre folosinţă, alte evenimente muzicale de marcă vor fi posibile în oraş.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

13 aprilie – Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuş;

19 aprilie – Bucureşti, Sala Radio;

21 aprilie – Tulcea, Teatrul Jean Bart;

24 aprilie – Buzău, Teatrul George Ciprian;

25 aprilie – Târgovişte, Muzeul Naţional de Istorie;

26 aprilie – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu;

27 aprilie – Caracal, Teatrul Naţional;

28 aprilie – Piteşti, Centrul Multifuncţional;

3 mai – Braşov, Sala Patria;

4 mai – Bistriţa, Sinagoga.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.