Vesti bune pentru soferi? Sau, de fapt, nu?

Romanii care au platit, in trecut, taxa de inmatriculare pentru autovehicule, isi vor primi banii inapoi, intr-o singura transa, anunta presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica
“Cei care vor solicita, vor depune documentatie, va fi analizata si, in situatia in care toate procedura este îndeplinita, se va emite o decizie cu privire la restituirea sumelor si astfel se va plati suma respectiva. Fondul pentru mediu are un sold la acest moment, bineinteles nu este indestulator pentru o restituirea integrala a acestor sume”.

Ce nu spun reprezentantii Fondului de Mediu este ca practic taxa se va restitui din banii tuturor soferilor, pentru ca toti vor plati fostul timbrul de mediu indiferent de denumirea sau forma sub care va fi reintrodus.
Dupa ce a desfiintat taxa, la 1 februarie, guvernul a inceput sa analizeze diverse variante de a-si recupera banii pierduti.
Exista posibilitatea unei taxari suplimentare la bugetul local, in momentul de fata impozitul pe masini se achita in functie de capacitatea cilindrica dar exista posibilitatea ca de acum inainte sa se ia in calcul si norma de poluare.
O alta varianta presupune introducerea unei eco- vigniete, un fel de certificat de calitate a aerului. Vignietele ar urma sa fie eliberate atunci cand se face ITP-ul si apoi, in functie de gradul de poluare inscris pe vignieta, autoritatile locale sa decida valoarea taxei, mai mare pentru vehiculele poluante, mai mica sau zero pentru cele hibrid sau electrice.
Cu alte cuvinte pentru ca un bucurestean sa poata circula prin Capitala cu masina va trebui sa achite o taxa similara cu rovignieta, pe care o plateste pentru a circula pe drumurile din afara localitatilor.

Amintim cã aceastã taxã a fost declaratã ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Suma totala pe care urmeaza sa o restituie statul roman este estimata la aproape 6 miliarde si jumatate de lei.

Lasă un răspuns