Ion Caramitru – Confesiuni despre teatru, la București FM

În prag de sărbătoare, Ion Caramitru a împărtășit ascultătorilor București FM gândurile sale despre teatru.
Domnia sa a amintit câteva dintre momentele care i-au marcat parcursul artistic, unul ”însoțit” atât de frumos de Shakespeare și Eminescu.
Prima sa întâlnire cu Hamlet a fost în facultate, în anul doi. Pe atunci, tânărul student a propus un alt personaj, dar profesoara sa, Beate Fredanov, l-a dirijat către acest rol. Apoi s-a îndrăgostit de Hamlet. Primul succes a fost chiar examenul său de absolvire, de la Studioul Casandra. Pentru interpretarea sa a fost felicitat de unul dintre actorii consacrați care îl jucase pe Hamlet. La douăzeci de ani distanță, primea acest rol în celebrul spectacol montat de Alexandru Tocilescu. Hamletul lui Ion Caramitru avea să îi cucerească pe români, în acele vremuri sumbre din anii 80, și ulterior și pe britanici. Turneul Teatrului Bulandra cu acest spectacol s-a încheiat la Paris, într-un moment aniversar pentru Ion Caramitru.
Actorul a povestit cu emoție tot acest episod, în emisiunea Spectacol @bucuresti.ro, evocând momentul reîntâlnirii sale cu Emil Cioran. Emil Cioran fusese prezent în sală și la reprezentația pariziană a spectacolului dedicat lui Eminescu și îi mărturisise atunci: ”Domnule, prin dumneata l-am văzut pe Eminescu”.
Ion Caramitru a avut și are parte de multe întâlniri importante pe scenă, pe platourile de filmare și în afara lor.

Are o carieră impresionantă, națională și internațională, recunoscută și printr-o serie de distincții.
A primit de curând Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, din partea Președintelui României, iar Radio România Cultural, i-a oferit Premiul de Excelență în cadrul Galei din luna martie.
Anul trecut a fost distins cu titlul „Actor al Europei” pentru întreaga carieră artistică, în deschiderea ediţiei a 14-a, a Festivalului Internațional ”Actorul Europei” din Macedonia. Cu aceeaşi ocazie, i s-a conferit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje.
British Council Romania i-a acordat Titlul de Ambasador Cultural Shakespeare în România, cu ocazia „Shakespeare Lives 2016”, fiind considerat de britanici, unul dintre cei 10 cei mai buni interpreți ai lui Hamlet.

Pe actorul Ion Caramitru îl puteți vedea și în această stagiune într-un personaj shakespearian, Prospero, din ”Furtuna”, la TNB. Piesa marelui Will este privită dintr-o nouă perspectivă, ce îi aparține regizorului bulgar Alexander Morfov.
Tot la Național joacă și în comedia ”Dineu cu proști”, spectacol pe care l-a și pus în scenă cu ani în urmă. Montează des la TNB, cel mai recent fiind ”Angajare de clovn”, pe textul lui Matei Vișniec.
Apare pe scenă și în ”Magic Național” un al spectacol creat de domnia sa, dar și în savurosul dialog artistic ce-l poartă cu Horațiu Mălăiele: ”Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”.
Ion Caramitru este directorul Teatrului Național, din 2005 și Președintele UNITER, din 1990. Din 2017 este Președinte al Academiei Europene a Balcanilor și Senator al ECP – European Cultural Parliement, din 2008.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.