Cazare și masă gratuite pentru elevii din învățământul profesional

Foto: scoalaedu.ro

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede ca elevii din învăţământul profesional şi tehnic să poată beneficia de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare, pe o durată de minimum trei ani.

Potrivit documentului, acoperirea cheltuielilor se va asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii.

Forma inițială a actului, adoptată de Camera Deputaților, stabilea că „elevii din învățământul profesional și tehnic beneficiază de masă și cazare gratuită”, dar senatorii au modificat textul introducând sintagma „pot beneficia”.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Petru Andea, a explicat că prin acest act normativ autoritățile locale nu sunt obligate, ci doar au dreptul să ofere astfel de fonduri.

Iniţiatorii arată că, prin atragerea absolvenţilor clasei a opta spre şcoala profesională, se va diminua abandonul şcolar, iar agenţii economici vor putea angaja lucrători calificaţi.
Ideea de la care s-a pornit este că majoritatea celor care se îndreaptă către învățământul profesional provin din familii cu o situație precară.

Propunerea legislativă a fost aprobată cu 91 de voturi ”pentru”, două abțineri și un vot ”împotrivă”.

Senatul este cameră decizională, astfel că legea va fi trimisă preşedintelui României pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.