De ce „am boala” pe grafitti?

Nu este o formulare academica, nici macar literara, ci una colocviala, mai degraba in argoul strazii, dar exprima cel mai bine sentimentul pe care il am fata de acest fenomen si alte vreo cateva, inrudite indeaproape.
Poate ca multi dintre voi nu inteleg de ce sunt asa vehement impotriva fenomenului grafitti. Ce-ai, domle, cu copiii aia, deseneaza si ei cu spray-ul pe pereti?! Se exprima artistic… Da sigur, simbolurile falice sunt un motiv artistic, ce apare inca din primele etape ale omenirii, desenat pe peretii pesterilor, modelat in lut sau cioplit in piatra…dar, totusi, parca evoluasem putin neanderthalienilor…

Ei bine, nu am ceva personal impotriva grafferilor, am ceva cu toti cei care incalca normele de convietuire sociala, fara sa pateasca nimic, fara ca institutiile statului sa intervina!

Am ceva cu cei care lipesc afise, unde vrei si unde nu vrei! Am ceva cu aia care iau bani pentru parcare ilegal! Am ceva cu hotii de buzunare din RATB! Am ceva cu soferii violenti, care te iau la bataie pentru ca ai traversat, pe trecerea de pietoni, la culoarea verde a semaforului! Am ceva cu aurolacii, care, in loc sa se duca la adaposturile primariilor, imi imput scara blocului, autobuzul, tramvaiul etc! Am ceva cu cei care isi arunca gunoiul in plina strada, ca in Evul Mediu! Si tot asa…
De fapt, ceea ce reclam eu este climatul de nesiguranta de pe strazile Bucurestiului! Fiecare face „ce vrea muschii lui”, tot in limbajul strazii, nimeni nu intervine si de suferit au doar cei care nu incalca regulile, fie pentru ca asa i-au invatat mamele sau bunicile lor, fie pentru ca sunt prea slabi si le este frica.

Ceea ce imi doresc, la fel ca toti oamenii obisnuiti, este ca fortele de ordine, si, slava Domnului, avem destule – sapte politii locale, Politia Nationala, Jandarmeria, sa isi faca treaba si sa intervina impotriva celor care fac lucruri interzise de lege. Vreau sa-i opreasca pe frustratii care mazgalesc zidurile, gardurile, vitrinele etc! Vreau sa-i opreasca pe aia care anunta ca sapa puturi, ca aduc materiale de constructii sau cumpara rable si pe promotorii de spectacole sa isi lipeasca afisele oriunde! Vreau sa ma scape de parcagiii ilegali, de cersetori, de aurolacii si de hotii de buzunare din mijloacele de transport! Si, in sfarsit, vreau sa pot traversa, pe trecere, fara sa fiu injurat sau bruscat de catre un sofer, care ma mai si ameninta ca el face parte din nu stiu ce clan de interlopi!
E prea mult ce ne dorim, noi, cetatenii, domnilor reprezentanti ai fortelor de ordine?

Despre toate acestea vorbim astazi „In Comunitate” dupa stirile orei 14 pe 98,3 FM si online pe bucurestifm.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.