Tăriceanu dorește organizarea unei dezbateri pe tema modificării Codurilor penale şi graţierii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, intenţionează să organizeze o dezbatere pe marginea modificărilor aduse Codurilor penale şi pe tema graţierii, la care să îi invite pe preşedintele CSM, pe Procurorul general, dar şi pe reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. ,, Voi cere aprobarea Biroului permanent pentru a organiza o dezbatere la care voi invita preşedintele CSM, voi invita din partea Parchetului general pe procurorul general, voi invita asociaţiile profesionale ale magistraţilor, pentru că eu cred că asemenea acte normative de importanţă trebuie dezbătute cu cei care sunt parte a puterii judecătoreşti. Vreau să ascult punctul lor de vedere’, a declarat Tăriceanu azi la Senat.
El a mai precizat că dezbaterea pe care doreşte să o organizeze este absolut normală şi că Parlamentul este singurul loc democratic de dezbatere.,,Parlamentul are şi legitimitatea necesară pentru a dezbatere aceste proiecte şi modificările necesare la actele normative din domeniul Justiţiei şi are şi reprezentativitate. În al doilea rând, această consultare pe care am anunţat că doresc să o fac este absolut normală, dar doresc să subliniez că trebuie să respectăm principiul separaţiei puterilor în stat şi, în virtutea acestui principiu, sunt dispus să ascult punctele de vedere, dar, până la urmă, corpul legiuitor este suveran în adoptarea legislaţiei. Judecătorii şi procurorii trebuie să pună în aplicarea legea pe care legiuitorul a decis-o. Este un proces deschis în care se pot aduce modificări actelor normative. Ordonanţele, chiar dacă sunt în vigoare, după dezbaterea în Parlament pot suferi modificări’, a explicat Preşedintele Senatului.
Al doilea om în stat a ţinut să precizeze că numai Executivul are dreptul legal de a adopta proiecte de ordonanţă.,,Cred că nu poate să pună nimeni sub semnul întrebării ceea ce este legal, ceea ce Guvernul poate legal să facă. Procedura pe care Guvernul a adoptat-o respectă prevederile legale, este în puterea Guvernului să adopte proiecte de lege şi proiecte de ordonanţe’, a mai adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.