Ce trebuie sa faceti pentru a inmatricula o masina, de la 1 februarie 2017

Sursa foto: www.bolingricecumming.com

Acte necesare inmatriculare auto in 2017.
Ce trebuie sa aveti la dosar:

– cerere de inmatriculare tipizat (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
aglomeratie-inmatriculari– fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector semnata de fostul si de actualul proprietar, in cazul persoanelor juridice este nevoie si de stampila firmei (original);
– cartea de identitate a vehicului (original si copie);
– certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul – original). ITP-ul trebuie sa fie valabil (inspectia tehnica periodica);
– contractul de vanzare-cumparare sau factura (in original si copie);
– actul de identitate al solicitantului (original si copie);
– asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
aglomeratie drpciv_bucuresti_inmatriculari bucuresti– dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto – original – 37 lei);
– placutele cu numarul de inmatriculare vechi, daca vreti/trebuie sa le schimbati;
– certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) – doar pentru masinile aduse din strainatate;

NU MAI SUNT NECESARE:
– chitanta de plata a contravalorii taxei de inmatriculare (original – 60 lei);
– dovada de plata timbru de mediu sau adeverinta din care reiese nerestituirea taxei (original si copie);

Etapele inmatricularii unui autovehicul:

Conform WallStreet, cine doreste sa isi inmatriculeze masina trebuie sa stie ca, in primul rand, trebuie sa se inarmeze cu foarte multa rabdare si sa bata cel putin cinci drumuri pe la diverse institutii, ca sa isi plateasca taxele pentru dosar.

finante publice localeAtunci cand cumparati o masina, pentru a face rapid actele, va puteti intalni cu vanzatorul la Directia Impozite si Taxe Locale (Administratia Locala) de sectorul de care apartine.
Aici gasiti un birou unde puteti face actele: contract de vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare – care trebuie sa contina stampila de scoatere din evidenta de catre vanzator in baza prezentarii contractului de vanzare-cumparare cu noul proprietar, cartea de identitate a vehiculului si actul de identitate.

Odata ce a fost realizat contractul de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul si fisa de inmatriculare stampilata de Directia Impozite si Taxe Locale a acestuia, vanzatorul trebuie sa semneze pe spatele talonului unde scrie „Instrainat de …. la data de …”, pentru ca fara semnatura vanzatorului pe spatele talonului politistul va refuza dosarul.

aglomeratie-inmatriculariDupa ce vanzatorul a incheiat contractul de vanzare-cumparare, ne-a inmanat fisa de inmatriculare, cartea masinii si talonul, ii putem da banii pe autoturism.

Daca masina este cumparata de la o firma, vom merge mai intai la sediul acesteia pentru a ne elibera factura, nu mai avem nevoie de contract de vanzare-cumparare, vom cere o semnatura si o stampila pe spatele talonului, iar dupa aceea impreuna cu un delegat al firmei vom merge la Directia Impozite si Taxe Locale pentru a primi fisa de inmatriculare vizata.

Trebuie sa cereti vanzatorului si o copie dupa asigurarea RCA, pentru a putea circula cu masina cateva zile pana o inscrieti pe numele noului proprietar.
Puteti face asigurare RCA in vederea inmatricularii in ziua cumpararii autoturismului si va fi valabila incepand chiar din ziua aceea (este singurul caz in care RCA-ul este valabil din ziua in care il faceti).

Taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon) NU SE drpciv_bucuresti_inmatriculari bucurestiMAI plateste la CEC, ci prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului.
Plata in numerar se poate face la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului si la DRPCIV.

Taxa pentru placutele de inmatriculare se plateste politistului care va primeste dosarul la DRPCIV si costa 40 lei – numere la rand sau 85 de lei pentru numere preferentiale.
Daca sunteti din acelasi oras puteti pastra numerele si nu veti mai plati nicio taxa.
Daca le schimbati trebuie sa le predati politistului, odata cu dosarul.
Aflati aici daca este disponibil numarul de inmatriculare preferential.

Incepand cu data de 1 februarie 2017 la dosarul cu acte necesare inmatricularii NU MAI TREBUIE sa faceti si dovada achitarii timbrului de mediu (original si copie) sau dovada ca proprietarul nu a recuperat taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule.
Inainte de aceasta data aceasta se elibera de catre ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), filiala din sectorul de care apartineti!

Si la eliberarea pasapoartelor scapam de cateva taxe.
Spre exemplu, la pasaportul temporar se elimina taxa pentru serviciul public prestat, in valoare de 22 lei si tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar de 100 lei. Astfel, in loc de 218 lei , pentru pasaportul valabil un an, veti plati 96 de lei.
taxe MAI
La pasapoartele simple, valabile 5 ani, se elimina doar taxa de 22 de lei, iar pretul va fi de 258 de lei.
Si nu sunt singurele. De miercuri, cazierul va fi eliberat gratuit si asta pentru ca taxa de 10 lei a fost eliminata. Iar cartea de identitate nu mai costa 7 lei, ci 2, suma pe care o achitati direct la politie.
Alte 6 taxe extrajudiciare si doua consulare vor fi eliminate de la 1 februarie. Dispar taxa de examinare pentru permis si cele pentru permise anulate.

Totodata, vor fi eliminate opt taxe, prevazute de Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, care erau necesare eliberarii unor documente la ghioeele Direc?iei Regim Permise oi Înmatricularea Vehiculelor.

Printre acestea se numara:
* taxa de examinare pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile oi subcategoriile A, A1, B, B1 oi B+E (6 lei);
* taxa de examinare si obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile si subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb oi TV (28 lei)
* taxa pentru examinarea persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum oi a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obtinerea aceleiasi categorii a permisului de conducere, precum si pentru cele care nu au absolvit o scoala de conducatori de autovehicule, cu exceptia celor pentru categoriile B, B1, B+E (84 lei).

Vor mai fi eliminate taxa de înmatriculare permanenta sau temporara pentru autovehicule si remorci cu masa totala maxima autorizata de pâna la 3.500 kg inclusiv (60 lei); taxa de înmatriculare permanenta sau temporara pentru autovehicule si remorci cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg (145 lei); taxa de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor si remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar (9 lei); taxele de autorizare a circulatiei pentru probe a autovehiculelor si remorcilor (414 lei), precum si înregistrarea cererilor persoanelor fizice si juridice privind furnizarea unor date din Registrul national de evidenta a persoanelor, precum si din Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si certificatelor de înmatriculare si din registrele judetene si al municipiului Bucuresti de evidenta a permiselor de conducere si certificatelor de înmatriculare (5 lei).

Pe lânga acestea, vor fi eliminate si alte trei taxe: pentru aplicarea, de catre institutiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum si înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Potrivit MAI, în ceea ce priveste serviciile prestate pentru eliberarea documentelor de calatorie, de la 1 februarie, din costul pasaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat – 22 lei – si tariful suplimentar pentru eliberarea paoaportului simplu temporar – 100 lei.

Noile taxe pe care le vor achita cetatenii pentru eliberarea pasapoartelor, în cazul cererilor depuse în tara, vor fi:
* pentru pasaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) – 258 lei;
* pentru pasaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) – 234 lei;
* pentru pasaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) – 96 lei.

De asemenea, se elimina taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul National de Evidenta a Paoapoartelor Simple si pentru eliberarea adeverintelor referitoare la exercitarea dreptului la libera circulatie în strainatate, istoric de pasapoarte si perioada în care solicitantul a avut statutul de cetatean român cu domiciliul în strainatate.

Totodata, alte sase taxe extrajudiciare de timbru si doua taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidentei persoanelor si al starii civile vor fi eliminate începând de la 1 februarie 2017.

Astfel, va fi eliminata taxa pentru schimbarea numelui (15 lei); taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetateniei si a domiciliului (22 lei); taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României (35 lei), precum si taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetateniei si a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea si preschimbarea actelor de identitate pentru cetatenii români; înscrierea în actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei; eliberarea cartii de identitate provizorii (5 lei).

Sursa: Radu Sofran

40 COMENTARII

 1. Salutare as vrea sa îmi iau o mașină din spania puteți va rog sa îmi spuneți de ce acte am nevoie pentru a o putea inmatricula tot aud de la unii ca am nevoie de contract vânzare cumpărare alții ca trebuie radiata mașină prima data pe Spania și deocamdată nu știu ce sa fac
  Vă mulțumesc anticipat

  • Buna ziua.
   Trebuie sa aveti contract de vanzare cumparare care dovedeste ca sunteti proprietarul, indiferent ca achizitionati autovehicolul din Spania, Bulgaria sau Romania.
   Daca nu aveti contract de vanzare-cumparare autoritatile considera ca masina poate fi furata, imprumatata sau radiata in tara de origine si nu se mai poate inmatricula.
   Se pastreaza numerele pana mergeti cu ea la RAR in Romania sau la politie sa primiti numere provizorii pentru 30 de zile.

 2. Foarte foarte bun ghid de inmatriculare. Se prezinta si cum a fost inainte, si ce schimbari s-au facut si cum este in momentul actual. Chiar am observat unii pasi pe care anul trecut pe vremea asta i-am urmat iar anul acesta nu mai sunt nevoit sa-i fac.
  Va multumesc!

 3. Atentie !! Daca cumparati o masina din afara Romaniei .pentru inmatriculare inafara de actele sugerate pe sietul drpciv .Va mai trebuie si fisa TVA eliberata de anaf in termen de 3 zile de la depunerea cererii.Eu am patit o.procedura a fost aplicata de la 1 febroarie de cind sa scos taxa de mediu.

 4. Contractul de vanzare cumparare e pe numele meu, dar asigurarea de prima inmatriculare am facut pe numele sotiei, e ok ? Sau trebuie obligatoriu rca pe numele meu ?

  • Buna seara,
   Pe asigurarea RCA este trecuta seria si numarul de inmatriculare al masinii astfel incat faptul ca este pe numele sotiei nu creeaza nicio problema.

 5. Buna ziua!
  am cumparat o masina acum un an, insa nu am transcris-o din cauza timbrului de mediu. Am fisa de inmatriculare vizata la Taxe si Impozite de acum un an la ambele rubrici(vanzator si cumparator). Se poate transcrie pe baza acestei fise sau trebuie sa intocmesc alta?

  • Buna ziua,
   Ati platit impozit anul acesta pentru maasina?
   Daca da, atunci mergeti cu chitanta la servicul inmatriculari.
   Daca cei de la Taxe si Impozite Locale nu v-au incasat impozit inseamna ca nu s-a facut transferul de propietate.
   O zi buna!

  • Buna ziua.
   – Cererea solicitantului pentru înmatriculare (descarca de AICI);
   – Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent (descarca de AICI);
   – Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;
   – Documentul care atestă dreptul de proprietate original şi copie;
   – Actul de identitate al solicitantului original + copie;
   – Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabiliate;
   – Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
   – Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – se poate achita la ghișeul de depunere documente;
   – Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei pentru număr la rând respectiv 85 lei pentru număr preferenţial – sumele se pot achita la ghișeul de depunere documente;
   – Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;
   – Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

 6. Buna ziua!am cumparat o masina din spania si vreau sa o inscriu pe romania,am facut contract de vanzare cumparare,am fisa de imatriculare,si desigur cartea masini,talonu,asigurarea!am facut programare la RAR,de ce acte mai am nevoie?????

  • Buna ziua,
   – cerere de inmatriculare tipizata (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
   – fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector, semnata de fostul si de actualul proprietar, in cazul persoanelor juridice este nevoie si de stampila firmei (original);
   – cartea de identitate a vehicului (original si copie);
   – certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul – original). ITP-ul trebuie sa fie valabil (inspectia tehnica periodica);
   – contractul de vanzare-cumparare sau factura (in original si copie);
   – actul de identitate al solicitantului (original si copie);
   – asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
   – dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto – original – 37 lei);
   – placutele cu numarul de inmatriculare vechi, daca vreti/trebuie sa le schimbati;
   – certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original) – doar pentru masinile aduse din strainatate;

 7. Buna ziua,
  Fisa de inmatriculare nu are sectiuni pentru semnaturile cumparatorului si ale vanzatorului.
  Se semneaza in dreptul numelui sau cum?

  • Buna ziua,
   Trebuie sa mergeti la un birou unde se intocmesc acte pentru vanzare/cumparare.
   Acolo exista tipizate si va indruma cei de acolo unde se semneaza.
   Gasiti astfel de firme in zona Targului Vitan si in zona DRPCIV.

 8. Eu acum am terminat de înmatriculat o mașina de Anglia am fost la rar cu nr de Anglia mi-am luat cartea de Romania și certificatul de autentificare a mașinii am fost la o firma de intermediari și iei au făcut totul rapid…Contract de vânzare cumpărare nu am avut tot iei mi l-au făcut în 3 zile am avut toate actele masinii…A fost totul foarte simplu cel mai greu a fost la rar…

 9. buna seara! Pentru a inmatricula o masina care a fost radiata,de ce acte am nevoie? Intreb deoarece am vazut actele necesare doar pt cele aduse din afara tarii

  • Buna ziua,
   – Cerere de inmatriculare
   – Cartea de identitate a autovehiculului (original si copie)
   – Contract de vanzare-cumparare original si copie (pentru persoanele fizice, cu vizele de radiere/de la Administratia Financiara)
   – Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice
   – Actul de identitate al proprietarului (original si copie)
   – Copie dupa asigurarea RCA valabila
   – Chitanta care atesta plata certificatului de inmatriculare (37 de lei)
   – Dovada platii pentru placutele de inmatriculare
   – Procura notariala, in cazul in care actele nu sunt depuse de titular

 10. buna ziua.
  la reinmatricularea unei masini din mostenire, pe ce nume trebuie sa fie RCA valabil la inmatriculare?( la momentul acesta masina are RCA pana la 20.04, iar programare pt inmatriculare abia in 10.05). In perioada aceasta din 20.04 pana la inmatriculare pot circula cu un RCA pe numele meu( asa va fi masina inmatriculata)?

  • Buna ziua,
   Daca masina are ITP valabil, se poate cere asiguratorului un RCA valabil pentru o luna, 6 luni sau 1 an, RCA realizat pe seria masinii.

  • Buna ziua,
   Termenul de eliberare a noilor placute de inmatriculare variaza in functie de numarul de cereri depuse.
   In general dureaza in jur de 3 sau 4 zile.

 11. buna ziua am o masina adusa din italia si anu trecut i-am scos doua randuri de numere rosii acum am programare la RAR pe 24 maI si am vazut ca nu se mai da decat un rand de numere rosii trebuie sa o duc pe platforma si are si ITP scazut cum ar trebuii sa fac va multumesc anticipat

  • Buna ziua.
   Singura solutie este sa duceti masina pe platforma, avind in vedere ca ITP-ul este expirat (nu puteti circula cu numere indeferent daca sunt rosii sau normale)

 12. Buna ziua am scos un rand de numere rosi si am asigurarea valabila pana in fata de 19.04 si acum vreau sa o inmatriculez. Este valabila asigurarea asta la inmatriculare permanenta sau trebuie facuta alta? Daca trebuie sa fac alta asigurare se poate face si pe mai putin de 6 luni?

  • Buna ziua,
   Prezenta asigurare nu mai este valabila la inmatriculare, trebuie sa va procurati una noua cu valabilitate de minimum 1 luna de zile.

 13. Bună ziua. Mă numesc Alin și am cumpărat o Toyota verso noua acum 6 ani din concesionar. Anul acesta vreau sa o inmatriculez in tara ( Iași ). Ce acte îmi trebuiesc la înmatriculare? De la concesionar am factura ptr.masina.

 14. Buna ziua,
  am cumparat o masina second hand direct din Germania, eu is persoana fizica, imi mai trebuie certificatul de atestare fiscala?Iar la fisa de inmatriculare auto, unde se vizeaza?
  Multumesc

  • Buna ziua,
   Da, este obligatoriu sa o declarati la administratia locala unde locuiti, acolo unde platiti impozitul pentru casa.

 15. Buna ziua,
  Fisa de inmatriculare auto nu mai trebuie semnata/vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector.
  Este suficient sa fie vizata factura/contractul de vanzare-cumparare.

 16. Buna ziua.Daca poatecineva s-a ma ajute.Eu am lucrat an Italia14 ani ,pentru a merge la lucru mi-am luat o masina.Acum vreau s- a ma repatriez si vreau s-a ami imatriculez masina pe Romania.Am fost la finante Roman,jud.Neamt si am antrebat de cand trebuie s-a platesc impozit pe masina,la care mi s-a spus ca trebuie platit impozitul de la data cumparari masini adica anul 2005.Mentionez ca masina am cumparato an Italia iar taxele au fost platite acolo,de ce oare ma pune s-a platesc taxa si an Romania de la data cumparari si nu dela datade cand vreau s-a o imatriculez an Romania.Mentionez ca masina nu a fost nici o data imatriculata an Romania.Va multumesc,daca ma poate ajuta cineva sa ami spuna ce trebuie s-a fac.

 17. NU stiu ce inspiratie Divina a avut cel care a postat sa asocieze imaginea soferului nervos cu articolul dar mie sincer mi se pare ca se pune in atentia opinei publice lucrurile care desi sunt o realitate numai avem nevoie sa ni se reaminteasca la tot pasul. Schimbarea o putem aduce prin a actiona diferit fata de ce ne face viata mai putin armonioasa. Fiti putin mai atenti va rugam sunteti cei responsabili de informarea si educarea cetateanului, omului . Asumati-va va rugam mai clar si real aceasta responsabilitate !

 18. buna ziua,
  cum se poate face schimb auto tinand cont de noile circumstante .Ma refer in cazul in care proprietarii au resedinte fiscale total diferite din Romania.Sa zicem unul in Sibiu si unul in Galati.Stiu ca acum actul de vanzare se face prin contractul efectiv dat de ANAF, in 5 exemplare.Banuiesc ca cei 2 proprietari trebuie o data sa vina in Galati (sa faca vanzare x la y) si din nou o data la Sibiu(ambii prezenti)-sa faca vanzare y la x, si asta pe risc ca dupa ce primul isi vinde masina celuilalt sa nu fuga si sa mearga de buna voie la celalalt sa ii vanda masina. Concret , prima data sa zicem cel din GL merge la ANAF la SB sa faca contract vanzare masina SB->GL dupa care , proprietarii merg pe drum pana in GL impreuna si sa-l tina de mana sa nu fuga galateanul pana nu ajung in GL si face si cel din galati cu masina GL->SB.Nu exista contract de schimb auto prin ANAF? Gresesc cu ceva prin cele spuse?Astept alternative.Multumesc

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.