Sa fii parinte in era digitala

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta iarna, mai ales daca sunteti parinte dar si profesor este „Parinte in era digitala. Invata-ti copilul cum sa foloseasca adecvat retelele sociale si aparatele digitale”, scrisa de Jodi Gold si aparuta in traducere in limba romana la editura Trei.

Autoarea porneste de la intrebarile pe care parintii zilelor noastre si le pun adesea: ”La ce varsta pot sa-i daruiesc celui mic o tableta?”, ”Peste cati ani va avea nevoie de un telefon mobil?”, ”Jocurile video il agita si-l fac oare „dependent” pe baiatul meu?”, ”Ce fel de fotografii poate accesa pe internet fiica mea adolescenta si cu cine se poate „imprieteni” pe Facebook?”.

Specializata in psihiatria copilului si mama a trei baieti, Jodi Gold puncteaza, pe un ton echilibrat, atat beneficiile educationale si cognitive ale tehnologiilor digitale, cat si numeroasele capcane. Astfel, parinții noii generatii de „copii digitali” vor afla ce aplicatii si jocuri incurajeaza creativitatea si inteligenta copilului sau adolescentului, dar si ce limite trebuie impuse (ca durata, dar si la nivel de continut), pentru a evita hartuirea online, refugierea nesanatoasa in lumea vituala ori dezinteresul pentru scoala si relatiile sociale din reala.

Structurata pe trei sectiuni, cartea incepe cu o explicare a lumii digitale pentru parinti: vom afla astfel despre ”Intelegerea habitatului digital al familiei: cultivarea rezilientei online si a cetateniei digitale, despre punctele de cotitura ale dezvoltarii digitale: despre modurile in care tehnologia marcheaza dezvoltarea copilului dar si ce este peisajul digital: ce trebuie sa stiti despre terenul tehnologiei, pe scurt toate: bunele si relele dezbaterilor despre lumea digitala.

O alta sectiune este aceea dedicata dezvoltarii copilului in era digitala unde vom afla despre programe descarcate de parinti pentru copii foarte mici si pana la modul in care mediul virtual ajunge sa rescrie regulile pentru independenta dar si intalnirile amoroase si prieteniile.

Tot Jodi Gold le va explica parintilor cum ii poate ajuta tehnologia pe copiii cu nevoi speciale si ce reguli se impun in acest caz. Si tot de aici adultii vor invata de ce nu este bine sa ii confiscati adolescentului telefonul drept pedeapsa. Cartea este presarata si cu exemple dar si cu ponturi pentru parinti pe care va las sa le descoperiti singuri atunci cand o veti citi. Va mai spun doar nu veti lasa din mana „Sa fii parinte in era digitala” de Jodi Gold pana cand nu veti intoarce si ultima pagina!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.