Cele mai interesante evenimente de astăzi, 26 ianuarie, din Bucureşti

CINEMA

* La Cinemateca Eforie, de la ora 16:30 este proiectat, la cererea spectatorilor, filmul poliţist „Moarte pe Nil”, adaptare după Agatha Christie regizată de John Guillermin, având în distribuţie pe: Peter Ustinov, Bette Davis, Jane Birkin, David Niven, Mia Farrow.

* Documentarul „Materik. Poziţia incomodă din care ne rugăm”, realizat de Manuela Morar, este proiectat în avanpremieră la Institutul Cultural Român, începând cu ora 18:00. Cu acest prilej, sunt expuse fotografii realizate de Marius Vlad, Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu şi Mihai Ţucă de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova, o incursiune în viaţa locuitorilor fostelor Zone de lagăr din Orientul Îndepărtat Rus.

* În cadrul programului „Joia la film”, la Institutul Italian de Cultură este proiectată, de la ora 19:00 şi fără subtitrare, comedia „Il Principe abusivo” de şi cu Alessandro Siani.

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:45 are loc încă o proiecţie în avanpremieră a filmului biografic „Odiseea”, realizat de Jérôme Salle, ce prezintă 30 de ani din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast interpretat de Lambert Wilson.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având în program: suita „O noapte pe muntele pleşuv” de Musorgski, Concertul pentru vioară şi orchestră de Alexandr Glazunov – solist Vlad Stănculeasa şi Simfonia nr. 4 de Ceaikovski.

* Quantic Club găzduieşte, de la ora 19:00, concertul caritabil „Help Me Be A Rockstar”, la care participă: The Kryptonite Sparks, Aeon Blank, Jurjak, Negative Core Project & O.N. şi alţi artişti.

* Maria Răducanu cântă, de la ora 19:15, la Teatrul de Artă;

* Frisky Grooves dau concert în Bohemia Tea House, începând cu ora 20:00.

* Două concerte de jazz sunt susţinute de la ora 21:00 de:

– Capriel Dedeian Trio, în Clubul Ţăranului;

– saxofonistul Cătălin Milea împreună cu invitaţii săi, în Macaz – Bar Teatru Coop.

* De la ora 21:30, dau concerte:

– Delia în Hard Rock Cafe;

– Silent Strike şi Dan Basu în Energiea Pub.

* De la ora 22:00 puteţi asculta pe:

– Ruffhouse (UK), Fane, Low Freq şi Brusten, în Expirat;

– Gojira şi Planet H, la Kulturhaus.

DANS

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe spectacolul de dans cu două lucrări compuse de Manuel de Falla: „Amorul Vrăjitor” şi „Tricornul”. Regia artistică şi coregrafia sunt semnate de Carlos Vilán din Spania.

* La Institutul Cervantes are loc, tot de la ora 18:30, prima din cele 10 şedinţe ale Atelierului de iniţiere în tango şi în cultura sa, susţinut de Anca şi Traian Ionescu de la Asociaţia pentru Cultură şi Tango. Tema acestei prime şedinţe este: mers şi postură în tango.

EXPOZIŢII

* Expoziţia „Lumina feţei Domnului” a iconarului Ioan Avramescu este vernisată azi, de la ora 18:00, în Sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român, unde este deschisă până pe 23 februarie.

* La Centrul de artă MORA, din Bd. Regina Elisabeta nr. 30, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei colective de artă contemporană „Isolation Turns Spatious”, ce poate fi vizionată până pe 20 aprilie.

CONFERINŢE

* La Muzeul Naţional de Artă al României în cadrul expoziţiilor temporare „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” şi „Anatomia restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR”, astăzi, de la ora 16:30, profesorul universitar Augustin Ioan susţine conferinţa „Stalinism: strategii de exit” la Galeria de Artă Românească Modernă. Plecând de la documente de partid care au marcat despărţirea de stalinism în marea ţară a socialismului biruitor şi urmările pe care le-au avut acestea asupra arhitecturii din unele ţări satelit, inclusiv din România, conferenţiarul va explora legătura dintre baza ideologică a arhitecturii „pentru popor” şi modernismul limbajului plastic afişat de noile clădiri.

* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” are loc, de la ora 18:00, conferinţa-dezbatere cu tema „Deportarea etnicilor germani în U.R.S.S. şi urmările ei”, dedicată prezentării a două volume editate de Erwin Josef Ţigla având această temă.

* De la ora 19:15,  Dr. Liviu Beriş, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului, susţine conferinţa cu tema „A existat speranţă la Auschwitz?” în Auditorium Maximum al Facultăţii de Teologie Romano – Catolică, din Str. General Berthelot nr. 19.

CARTE

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansată cartea „Însemnările unui diplomat de altădată. În România, 1916–1920“ a contelui Charles de Saint-Aulaire, ministru plenipotenţiar al Franţei pe lângă regele Ferdinand al României în vremea Primului Război Mondial. La eveniment vor vorbi: Mihai Dim. Sturdza, Dan C. Mihăilescu, Alina Pavelescu şi Daniel Cain.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.