Club Bamboo distrus total- bilant dupa stingerea incendiului

Bucuresti, Romania, Club Bamboo, 2017

Update 13.30

În urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital 44 de persoane, după cum urmează:

 

24 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca;

6 persoane la Spitalul de Urgență Elias;
5 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon;

6 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Universitar;

3 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Colentina.

La ora 13.00, la unitățile spitalicești au rămas internate 5 persoane, astfel:

4 persoane la Spitalul Floreasca și o persoană la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Victimele transportate la unitățile medicale acuză, în special, intoxicări cu fum, hipotermii și contuzii.

Vă reamintim că Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziția rudelor celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale numărul 0212064050.

 

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă la Clubul Bamboo, din Bucureşti.

Clădirea s-a prăbuşit parţial.
Planul Roşu a fost activat la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov.
Din declaratiile autoritatilor, la faţa locului au ajuns peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanţe SMURD şi un Spital Mobil. S-a dispus chemarea la serviciu a tuturor pompierilor din turele libere.
Peste 120 de medici şi asistenţi ambulanţieri de la serviciul de ambulanţă Bucureşti Ilfov au venit de acasă, din ture libere pentru a ajuta echipele de serviciu în incendiul din clubul Bamboo. Au fost mobilizate 26 de echipaje dintre care 24 de urgenţă şi două de tip B.
SABIF a transportat la spitale 12 persoane, alte două au fost consultate la faţa locului şi au refuzat să meargă la spital.
Mai multe persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, a declarat Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, aflat la faţa locului împreună cu primul adjunct de la ISUşi cu medicul şef al SMURD, dr. Bogdan Oprita, pentru coordonare la faţa locului.
Opriţa a afirmat că reprezentanţii ISU au trimis la faţa locului inclusiv scafandri, însă aceştia nu au identificat persoane în lacul din apropiere.

La Ministerul de Interne s-a activat echipa operativă formata din Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi cel al Internelor, Carmen Dan, care au monitoriat toată situaţia.
38 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului violent, 21 de victime fiind transportate cu ambulanţele, iar 17 au ajuns ulterior, cu maşini particulare.
La Ministerul de Interne s-a activat o linie telefonică – 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în Bamboo au putut suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital.

La Floreasca au ajuns 19 persoane afectate de incendiul de la Club Bamboo.
Dintre acestea 9 au fost duse de echipaje ale ambulantei si ale SMURD, iar 10 au ajuns cu mijloace proprii. Au ramas internate 6 persoane. Trei, doua femei si un barbat, sunt in sectia de ortopedie, doua cu traumatisme lombare si una cu fractura de glezna. Cei trei pacienti au fracturi deoarece au sarit de la etaj. Alte trei persoane sunt internate in sectia de toxicologie. Una dintre ele este in stare mai grava, si a necesitat masuri de protejare respiratorie, acum medicii au renuntat la acestea, insa starea pacientului este in continuare severa.
Toate persoanele au prezentat intoxicatii cu fum in diverse grade. Victimele sunt persoane tinere cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Persoanele care au ramas internate nu vor fi externate mai devreme de 24 de ore.
S-au prezentat la serviciu, la UPU aproximativ 60 de medici si 80 de asistente.

La Spitalul Universitar de Urgenta au fost duse 6 persoane, insa niciuna nu a necesitat internare. Ei au inhalat fum si nu aveau arsuri.
La Spitalul Elias a ramas internata o singura persoana din cele cinci care au ajuns acolo cu hipotermie si inhalare cu fum. Persoana care a ramas internata este intubata si constienta.
La Spitalul Sfantul Pantelimon a ramas internata o singura persoana. Printre cele 5 persoane care au ajuns la acest spital sunt si doua tinere din israel. Persoanele afectate de incendiul de la Club Bamboo prezentau hipotermie, intoxicatii cu fum si atacuri de panica.
La Spitalul Colentina s-au prezentat 4 pacienti: 2 cetateni arabi care au fost vazuti de medicul de la camera de garda a sectiei medicala. Cei doi aveau atacuri de panica.
Celelalte doua persoane erau din Israel, o fata si un baiat cu atacuri de panica. Fata prezenta in plus hipotermie. I s-a facut internare de zi, insa dupa ce s-a incalzit a cerut externarea.

ISU Bucuresti Ilfov afirma ca a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administratorilor clubul bucureștean la care în această dimineață a izbucnit un incendiu.
Până la acest moment, catre ISU nu s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017.

Pentru verificarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și asigurarea climatului de securitate pentru ocupanți, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează:
25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
13-20 noiembrie 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
Noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.

Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017.
Deficientele constatate nu puteau determina suspendarea activitatii clubului Bamboo, conform HG 915.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine la randul sau că s-au făcut mai multe controale în clubul Bamboo, încă din 2009, ultimul având loc în luna noiembrie anul trecut.
Răspunderea pentru modul de funcţionare a clubului Bamboo aparţine exclusiv beneficiarului, potrivit ministrului de Interne.
Avocaţii Clubului Bamboo susţin că nu există suspiciuni în ceea ce priveşte lipsa vreunui document şi că societatea deţinea toate documentele necesare funcţionării şi autorizării.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru distrugere în dosarul privind incendiul de la Bamboo.

Aspecte pentru care inspectorii de prevenire pot dispune măsura complementară de oprirea funcționării:

1. Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc;

2. Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, față de valoarea de referință;

3. Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

4. Neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință;

5. Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

6. Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.