Astăzi se trage Cortina pentru actorul Ion Besoiu

Căpitanul Speranței a coborât de pe corabie. Se vor trage salve în onoarea sa.
De astăzi se va odihni pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.

Ion-Besoiu-Toate-panzele-susIon Besoiu a fost pentru ultima dată la Teatrul Bulandra.
L-au așteptat colegi, prieteni, admiratori.
Ducu Darie, directorul teatrului, actorii din trupă și tehnicienii și-au luat rămas bun de la cel căruia îi spuneau Nenea Jimmy.

I-au adus flori Dorina Lazăr, Emilia Popescu, Ștefan Bănică, Coca Bloos, Ana Ciontea, Mihai Constantin, George Ivașcu, Paul Chiribuță și mulți alți oameni de teatru și film, oficialități sau simpli spectatori.
Foaierul sălii ”Liviu Ciulei” devenise, de aseară, neîncăpător.

Ion Besoiu a fost dedicat acestui teatru, pe care l-a și condus mai bine de un deceniu.
Odată cu plecarea sa, se stinge o epocă.
Va rămâne viu în sufletul a generații întregi datorită personajului Anton Lupan.
”Toate pânzele sus”, serialul anilor ’70, în regia lui Mircea Mureșan, i-a adus notorietate dar și dragostea spectatorilor.
Dar Ion Besoiu nu a fost ceea ce se numește actorul unui singur rol.

Ion Besoiu a jucat la Teatrul Bulandra în spectacolele regizorilor Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Alexa Visarion, Valeriu Moisescu.
A fost Polonius în „Hamlet” (1985), celebrul spectacol al lui Alexandru Tocilescu, Nichi din ”Dimineața pierdută”, adaptarea Cătălinei Buzoianu, după romanul Gabrielei Adameșteanu (1986).
A făcut parte din distribuțiile unor spectacole de marcă realizate de Silviu Purcărete, Alexandru Darie si Mihai Măniuțiu. În anii 2000 Alexandru Tocilescu i-a oferit două partituri importante în ”Oblomov” și ”Final de partidă”.

Sunt 100 de filme ce îl au pe generic pe Ion Besoiu.
mihai_viteazul_besoiuSigismund Bathory, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, ”Mihai Viteazul”, e de asemenea un rol emblematic, iar colaborarea celor doi creatori a fost de lungă durată și fructuoasă, oferindu-I lui Ion Besoiu partituri de facturi diverse.
Vi-l amintiți, cu siguranță, și din ”Haiducii”, filmul lui Dinu Cocea.
drumul-oaselor_besoiuA fost și domnitorul Gheorghe Bibescu în celebra serie creată de Doru Năstase – ”Drumul oaselor” (1980), ”Misterele Bucureștilor” (1983), și continuată de Gheorghe Vitanidis, ”Masca de argint” (1985), ”Colierul de turcoaze” (1986).

Probabil că nu a ratat colaborarea cu vreun regizor de film dinainte de 1989, sau altfel spus, niciun cineast nu l-a ocolit.
Andrei Blaier –”Furtuna”, „Lumini și umbre”; Manole Marcus – ”Cartierul Veseliei!, ”Puterea și adevărul”, “Actorul și sălbaticii”, ”Cianura și picătura de ploaie”; Geo Saizescu – ”Șantaj”, „Păcală”, ”Secretul lui Nemesis”.
A lucrat și cu Mircea Moldovan, Alexandru Tasos, Dan Pița, Cristina Nichituș si Mircea Danieliuc.

A jucat în producții recente precum ”Despre oameni și melci” (2012), ”București Non Bucuresti_NonStop,_Ion_BesoiuStop” (2013), ”Poarta Albă” (2014) și ”Omega Rose” (2015).
Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, unde a și absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică și unde a jucat, timp de 16 ani, pe scena Teatrului „Radu Stanca”.
În 2001 a devenit cetățean de onoare al acestui oraș.

A avut o carieră de peste șase decenii, cu roluri memorabile în film, teatru, televiziune, teatru radiofonic.
A primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului.
Ion_BesoiuA fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002), Premiul pentru întreaga activitate, în 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER și a primit Statueta Gopo, la cea de-a cincea ediţie a Galei, în 2011.
A fost decorat cu Ordinul Național ”Steaua Romaniei”, în grad de cavaler pentru ”dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.