Poluare cu acid clorhidric in nordul Bucurestiului!

Potrivit adresei oficiale a Garzii de Mediu, nr. 10250/GM/15.12.2016, catre Primaria Sectorului 1, in urma controalelor efectuate de institutia specializata a statului, au fost constatate mai multe nereguli privind activitatea incineratorului de deseuri periculoase Stericycle, situat in nordul Bucurestiului, in zona Chiajna. Unele dintre aceste nereguli sunt legate de colectarea si stocarea diferitelor categorii de deseuri periculoase, in vederea tratarii si eliminarii finale. Cea mai grava este insa exploatarea instalatiei de incinerare fara intrerupere pe o perioada mai mare de 4 ore.

Din aceasta cauza, valorile emisiei de acid clorhidric (HCL) au depasit de aproape patru ori limita admisa de Autorizatia Integrata de Mediu (60 mg/mm3), ajungand la 207,35 mg/mm3. Pentru aceasta depasire, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul General a aplicat o amenda in valoare de 100.000 lei, in conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protectia mediului, se arata in adresa catre Primarul Sectorului 1.

Mai mult decat atat, Garda de Mediu a formulat o plangere penala impotriva agentului economic SC. Stericycle Romania SRL, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru „suspiciuni cu privire la corectitudinea datelor raportate referitoare la monitorizarea 01-groapa-de-gunoi-iridexcontinua”, spun cei de la Garda de Mediu. Adresa oficiala precizeaza faptul ca, potrivit Legii 278/2013 privind emisiile industriale, toate instalatiile de incinerare a deseurilor trebuie sa dispuna de sisteme de monitorizare continua a indicatorilor NOx, CO, pulberi totale, carbon organic total, HCL, HF si SO2.

Cu privire la Depozitul Municipal de Deseuri operat de Iridex, groapa de gunoi Chiajna-Rudeni, adresa Garzii de Mediu spune ca celulele 1 – 5 trebuie inchise definitiv, urmand ca depozitarea deseurilor sa se mai poata face numai in celula C6. Adresa garzii mentioneaza ca Iridex a prezentat dovada ca a constituit fondul de inchidere a gropii de gunoi.

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, spune ca raspunsul oficial al Garzii de Mediu nu face decat sa le dea dreptate cetatenilor care se plang de poluarea generata de catre cei doi agenti economici din nordul Bucurestiului, Stericycle si Iridex. Cetatenii au intarit cu 40.000 de semnaturi aceste sesizari, a afirmat in exclusivitate pentru Bucuresti FM Dan Tudorache.02-groapa-de-gunoi-iridex

In aceste conditii, edilul sectorului 1 isi reia apelul catre Agentia de Mediu Bucuresti privind monitorizarea online a emisiilor generate de groapa de gunoi si de incineratorul de deseuri periculoase. Tudorache le cere, in numele cetatenilor sectorului 1, celor de la Agentia de Mediu sa asigure intrarea in legalitate a celor doi agenti economici, in privinta respectarii normelor de protectie a mediului.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.