Prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament

Foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis va avea mâine prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Șeful statului spune că este posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ.

„Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

”Alegerile s-au terminat cu bine şi, în principiu, şi rezultatele se cunosc, între timp, destul de bine. Vreau să mă refer astăzi la câteva chestiuni legate, evident, de alegerile parlamentare care s-au încheiat. Primul lucru, referitor la organizare – trebuie să remarcăm că alegerile au decurs în linişte, fără incidente notabile. Lucrurile au fost foarte bine organizate şi este cazul şi vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizarea şi în desfăşurarea alegerilor, Biroului Electoral Central şi, în cadrul acestuia, în mod special, AEP-ului.

Evident că merită mulţumiri Guvernul, în special Ministerul Afacerilor Interne şi structurile din cadrul ministerului, Poliţia, Jandarmeria, care toţi şi-au făcut datoria şi cu folos.

Mulţumiri merită, de asemenea, STS-ul, care a avut grijă ca sistemele electronice să funcţioneze bine, şi o mulţumire specială merită cu siguranţă observatorii independenţi, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor în ziua alegerilor.

Referitor la rata de participare, care a fost aproximativ 39,5%, este o rată de participare pe care eu o consider mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o şi altă dată la alegeri parlamentare. Cu toţii ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus şi sunt mulţumit că alegerile s-au încheiat bine.

Acum aşteptăm rezultatele finale. Se pare că aceste rezultate vor veni în cursul acestei săptămâni, probabil spre sfârşitul săptămânii, după ce se rezolvă şi contestaţiile care au fost depuse. Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se ştie că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament.

Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care continuare, evident, de data aceasta are de-a face cu formarea unui guvern. Dacă până la sfârşitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament […] Agenda consultărilor de mâine este fixată şi Departamentul Comunicare vă va pune la dispoziţie detaliile”, a mai spus șeful statului.

Întrebat dacă va impune criteriile de integritate de care vorbea înainte de alegeri, cu riscul unei eventuale suspendări din funcție, președintele a răspuns: ”Aici sunt două lucruri. Primul, mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să îşi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după, şi ele rămân în picioare”.

Întrebarea avea legătură cu numirea lui Liviu Dragnea în funcția de premier, în condițiile în care Klaus Iohannis a declarat că va refuza să accepte pentru acest post un candidat cu dosar penal.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a rămas în functie în ciuda faptului că a fost găsit vinovat de fraudă electorală la începutul acestui an. El a primit o sentință de doi ani de închisoare cu suspendare.

Legat de colaborarea cu PNL, președintele a refuzat să dea declarații.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.