Gabriel Oprea, din nou la DNA

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea s-a prezentat astăzi la Direcția Națională Anticorupție. Acesta a declarat că audierile se fac în dosarul legat de accidentul în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină.

În acest dosar, procurorii arată că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19:00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractura craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

El se afla într-o misiune de însoțire a coloanei oficiale în care se afla ministrul de Interne de la acea dată, Gabriel Oprea.

”Acest dispozitiv, asigurat de Brigada de Poliție Rutieră din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa către locuința sa situata în cartierul Cotroceni”, potrivit procurorilor.

Potrivit anchetatorilor, Gabriel Oprea a încălcat dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, prin faptul că a dispus să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, acestea fiind formate atât dintr-un autoturism (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă.

„Lucrătorii respectivi funcționau în cadrul compartimentului special din cadrul Brigăzii Rutiere a DGPMB care asigura însoțirea coloanelor oficiale. Au fost desemnați lucrători care aveau atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației. Din analiza documentelor care atestă componența zilnică a misiunilor de însoțire și deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere”, au constatat procurorii.

DNA menționează că numărul total al acestor misiuni era de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă, conform prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.