Amintirile pot fi transmise genetic

Amintirile pot fi transmise printr-un cod genetic din generaţie în generaţie, arată rezultatele unui nou studiu. S-a descoperit că amintirile cauzate de stres se pot transmite de la o generaţie la alta, dintr-o celulă spre altă celulă, de la mamă la copil. Studiul a fost efectuat pe şoareci şi a demonstrat că amintirile unei frici puternice, combinate cu un anumit miros pot fi transmise de la mamă la copil, fără ca acel copil să fi avut contact cu mirosul respectiv.

Procesul, cunoscut sub denumirea de epigenetică, nu înseamnă că genele sunt schimbate de evenimente stresante, ci mai degrabă că există schimbări în modul în care acestea modulează forma de expresie a celulelor.

Studiul, publicat de curând în revista „Science”, oferă dovezi pentru a susține teoria că amintirile pot fi transmise prin codul genetic.

Mulți oameni de știință continuă să fie sceptici cu privire la epigenetică, deoarece mecanismul nu a fost confirmat. Moștenirea epigenetică nu este un domeniu de studiu acceptat. Mai degrabă, ea se află într-un un proces continuu de dezvoltare. În studiile care documentează moștenirile epigenetice de la părinți la copii, nu este clar ce anume se transmite, iar înțelegerea fenomenului la nivel molecular este extrem de dificilă din cauza complexității proceselor.

„Noi avem doar exemplul memoriei epigenetice, care este transmisă și o putem vedea la microscop. Dar aceasta este doar o parte dintr-un puzzle mare”, explica profesorul Susan Strom, biolog la Universitatea din California din Santa Cruz, care este autorul principal al studiului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.