VIDEO: Dorina Lazăr ne spune povestea Teatrului Odeon, la București FM.

Fiecare poveste începe cu ”A fost odată…” și fiecare Teatru are povestea sa.

A fost odată un rege, Carol al II-lea… așa începe și povestea actualului Teatru Odeon, depănată împreună cu actrița Dorina Lazăr, la București FM.

Inițial s-a numit Teatrul “Muncitoresc C.F.R.”. Şi-a deschis porțile în cartierul Giulești, în septembrie 1946, cu premiera ”Clocot” de Vintilă Rusu Șirianu, în regia lui Ion Aurel Maican. Și-a schimbat ulterior numele în Teatrul Giulești și în 1990, a devenit Teatrul Odeon.

Din prima sa trupă a făcut parte și actrița Tamara Buciuceanu Botez. Tot aici au jucat, la începutul carierei lor, Ștefan Bănică și Mariana Mihuț.

Teatrul a beneficiat de un foarte longeviv directorat, cel al doamnei Elena Deleanu (1954-1990), cea care a obținut sala Majestic, actualul sediu, de un foarte scurt directorat al lui Vlad Mugur, cel care i-a schimbat numele și i-a reînnoit trupa, de directoratul lui Alexandru Dabija, perioada marilor succese din anii 90, cu spectacolele ” …au pus cătușe florilor…”, ”Richard III”, ”La țigănci” și, de două decenii încoace, de cel al actriței Dorina Lazăr.

Un volum aniversar și un film documentar surprind în file și imagini întrega istorie. ”Odeon 70. Aventură istoric-omagială”, carte semnată de Miruna Runcan și ”Teatrul Odeon 70”, realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Române, vor fi lansate în seara de 28 noiembrie, în cadrul unui eveniment de gală.

Seara va fi completată de dezvelirea a două busturi, întruchipându-i pe Ștefan Bănică și Elena Deleanu, lucrări realizate de sculptorul Dragoș Cătălin Munteanu.

Momentele artistice ale serii sunt create de Răzvan Mazilu, împreună cu actrițele: Ruxandra Maniu, Paula Niculiţă, Anda Saltelechi, Antoaneta Zaharia, dansatorii Monica Petrică, Răzvan Mazilu, alături de membri Clubul TangotangenT și acompaniați de pianistul Radu Mateucă.

Momentul aniversar Odeon 70 a fost anunțat în avanpremieră, sâmbătă, la ”Spectacol@ bucuresti.ro”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.