Tot mai mulţi elefanţi suferă o mutaţie genetică şi se nasc fără colţi

În Africa, un număr tot mai mare de pui de elefant se nasc fără colţi de fildeş din cauza acţiunilor ilegale ale braconierilor de fildeş din ultimele decenii, care, prin acţiunile lor au provocat apariţia unei mutaţii genetice la elefanţi.

Potrivit cercetătorilor, în unele regiuni de pe continentul african, 98% dintre femelele elefant nu au colţi, în comparaţie cu procentul de maxim şase la sută de elefanţi care se năşteau în trecut fără colţi.

Aproape o treime dintre elefanţii de pe continent au fost ucişi în ultimii zece ani în mod ilegal de către braconieri pentru a satisface cererea de fildeş de pe piaţa de profil din Asia, unde comerţul cu această materie primă este încă în creştere, în mod special în China.

Aproximativ 144.000 de elefanţi au fost ucişi între 2007 şi 2014, în unele regiuni existând riscul de dispariţie a acestei specii, iar acolo unde populaţiile de elefanţi încă supravieţuiesc acţiunilor ilegale, animalele ar putea rămâne fără colţi, fenomen care se întâmplă deja în Asia, avertizează oamenii de ştiinţă. Joyce Poole, şefa organizaţiei caritabile „Elephant Voices”, a urmărit cronologia evenimentelor din ultimii 30 de ani şi a declarat pentru publicaţia „The Times” că a constatat o directă corelare între intensitatea fenomenului de braconaj şi procentul femelelor născute fără colţi în unele dintre grupurile de elefanţi monitorizate.

În Parcul Naţional Gorongosa din Mozambic, 90 de procente din populaţia de elefanţi a fost decimată între 1977 şi 1992, în timpul războiului civil din ţară. Potrivit lui Joyce Poole, deoarece braconierii au ucis cu preponderenţă femelele fără colţi, aproape jumătate dintre femelele de peste 35 de ani nu au colţi şi, deşi braconajul este ţinut sub control, iar populaţia de elefanţi se reface, adulţii transmit noilor născuţi gene modificate, pui de sex feminin născându-se fără colţi. Din cauza acestei mutaţii genetice, 30 de procente dintre femelele născute după încheierea războiului civil din Mozambic nu au colţi. Cel mai elocvent exemplu se află în Parcul Naţional Addo Elephant din Africa de Sud, unde 98 la sută dintre femelele de elefant nu au colţi.

Marii vânători de elefanţi au ucis toţi elefanţii cu excepţia a 11 exemplare în momentul înfiinţării parcului, în 1931. Patru dintre cele opt femele supravieţuitorare erau fără colţi. În 2008, oamenii de ştiinţă au descoperit că, în rândul populaţiei de elefanţi rămase fără colţi, colţii au devenit mai mici faţă de dimensiunile colţilor elefanţilor în urmă cu o sută de ani, ajungând la aproape jumătate din dimensiunile de odinioară.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.