BucurestiFM il sarbatoreste astazi pe Ivan Patzaichin la implinirea a 67 de ani!

Cel mai mare canotor roman, unul dintre marii sportivi ai planetei, Patzaichin s-a nascut pe 26 noiembrie 1949 in localitatea Mila 23 din judetul Tulcea.
Ivan Patzaichin este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint in 1972, 1980 si 1984.

patzaichin si SimionovFoarte interesanta este povestea alegerii numelui sau de botez.
Ivan Patzaichin s-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părinții săi au decis să poarte numele Ivan, sfântul zilei respective.

Patzaichin a făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti timp de atentie, 43 de ani, dintre care 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor, timp in care a participat la nu mai putin de 5 Olimpiade!

Poate cea mai interesanta legata de cariera sa este cea in care a 05. Ivan Patzaichinajuns campion cu pagaia ruptă…
În 1972 in seriile de calificare la cursa de 1000 metri, după start la primele lovituri, pagaia cu care vâslea Patzaichin s-a rupt.
Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de metri insă, arbitrii nu au observat când Ivan a ridicat pagaia și a aratat că aceasta fusese ruptă.
Din cauza valurilor, barca a depașit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depășească linia culoarului.

După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în apluzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie.
După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba.
patzaichin si Simionov 2După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări.
Urmatoarele curse, recalificări, semifinale și finala, au fost câștigate de Ivan într-o manieră categorică, el ajungand astfel campion olimpic.

A participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară, la care a cucerit 7 medalii: 4 de aur și 3 de argint.
A mai câștigat 22 de titluri la Campionatele Mondiale și o medalie de aur la Campionatele Europene.
ivan-patzaichin-doctor-honoris-causa-2În anul 1990, Comitetul Olimpic Internațional i-a oferit cea mai înaltă distincție a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deținător al acestei distincții.
În anul 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer , iar în anul 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” în clasa I .
În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”, primit prin ordinul Majestății Sale Regele Mihai I, Șeful Casei Regale a României.
La 1 decembrie 2004, Ivan Patzaichin a fost înaintat la gradul de general de brigadă, în rezervă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.