Dintre cele trei premiere ale săptămânii, cea mai valoroasă este trhiller-ul SF „Arrival”, ce te duce cu gândul la filmul „Solaris” al lui Andrei Tarkovski, pentru că nu este unul din acele blockbustere cu care am fost obişnuiţi în care extratereştrii vin să ne invadeze planeta şi noi, pământenii ne luptăm împotriva lor. Avem şi de data aceasta lumi paralele, fiind vorba, mai exact, de un joc al timpului reflectat pe ecran prin ceea ce par a fi flash-back-uri, dar sunt, de fapt, previziuni. Ambele filme sunt ecranizări cu calităţi deosebite vizuale şi ale coloanei sonore, scenariul pentru „Arrival” fiind scris de Eric Heisserer, pe baza nuvelei „Story of Your Life” a lui Ted Chiang, iar accentul căzând acum pe comunicare.

Pe scurt, filmul povesteşte despre douăsprezece nave misterioase, care levitează în locuri diferite de pe globul pământesc, stârnind panică, jafuri şi violenţă în diferite comunităţi, mai ales americane. Până la acest moment, extratereştrii au fost fie imaginaţi, fie contestaţi, acum sunt aici, însă nimeni nu ştie de ce au venit şi care le sunt planurile. În timp ce supoziţiile invadează lumea întreagă, teama de necunoscut determină marile puteri, mai întâi, să încerce să comunice, cam pe cont propriu, cu extratereştrii, apoi, să ameninţe că-i vor ataca, considerându-i „invadatori”, cei mai grăbiţi fiind chinezii.

Pentru a stabili o formă de comunicare cu fiinţele foarte diferite de noi venite din cosmos, autorităţile americane o angajează pe Dr. Louise Banks, specialistă în lingvistică şi mama unei fetiţe excelent interpretată de Amy Adams, să descifreze limbajul nepoftiţilor oaspeţi, pentru a le afla intenţiile: au venit să ne cotropească sau doar să ne cunoască? Sunt periculoşi sau paşnici? Cum modul acestora de comunicare este total diferit de orice cunoaşte omenirea, Banks, Ian Donnelly, colegul ei fizician foarte bine jucat de Jeremy Renner, şi echipele de specialişti pe care le conduc, se folosesc deopotrivă de cifre, litere, sunete şi mimă în încercarea de a relaţiona cu cei doi ocupanţi ai navei spaţiale extraterestre. Şi, cu o abordare neconvenţională şi eforturi istovitoare, Dr. Louise Banks şi echipa decodează, treptat, piese din uriaşul puzzle pe care îl reprezintă limbajul civilizaţiei extraterestre şi este un dar pentru omenire, veţi vedea voi de ce.

În regia canadianului Denis Villeneuve trhiller-ul SF „Arrival”, ce rulează cu titlul „Primul contact” la Glendale Studio şi toate cinematografele de mall, se remarcă nu numai prin imaginea frumoasă şi coloana sonoră foarte bună, ci şi prin nuanţa politică ce subliniază cât de divizată şi imatură din punct de vedere comunicaţional este rasa umană, a cărei evoluţie tehnologică a fost stimulată mai ales de conflict şi distrugere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.