Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti

CINEMA

De azi până pe 20 noiembrie se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a celui mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi de Sud-Est, KINOdiseea, ce are din acest an o competiţie internaţională de filme pentru adolescenţi ce vor fi jurizate atât de adolescenţi cât şi de profesionişti, printre care se numără actriţa Maria Dinulescu. Tematica acestui an, „You can do anything!”, se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor prezentate.

Iată programul primei zile.

Deschiderea oficială are loc de la ora 19:00 la CinemaPRO şi include premiera naţională a documentarului „The Eagle Huntress” în care regizorul Otto Bell prezintă povestea unei tinere de 13 ani care trăieşte împreună cu familia ei kazahă în partea mongolă a munţilor Altai. Piesa „Angel by the wings” a fost scrisă special de Sia pentru acest film.

La Cinemateca Eforie, pe lângă două producţii ce sunt incluse şi în programul Zilelor Filmului German şi pe care le găsiţi mai jos, mai rulează:
– de la ora 12:00, „Auf Augenhöhe / La nivelul ochilor” comedie de Joachim Dollhopf şi Evi Goldbrunner având ca personaj principal pe băiatul de 11 ani Michi ce trăieşte într-un cămin de copii luptându-se zilnic să câştige respectul celorlalţi puşti până în ziua în care îşi găseşte adevăratul tată, pe Tom, care se întâmplă să fie un pitic, chiar mai scund decât fiul său şi tare nepriceput în a fi părinte;
– de la ora 19:00, „Blanka”, dramă realizată de Kohki Hasei ce are ca titlu numele unei fete de ce trăieşte din mici furtişaguri şi înşelătorii în Manila, a cărei viaţă se schimbă după ce-l întâlneşte pe cântăreţul orb Peter care-i descoperă talentul deosebit în ale cântatului pe care ea-l are.

Zilele Filmului German se încheie astăzi cu trei proiecţii.

Două dintre ele au loc la Cinemateca Eforie şi sunt incluse şi în programul Festivalului KINOdiseea:
– de la ora 14:00, „Ente Gut! Mädchen allein zu Hause / „Norocul îi ajută pe cei curajoşi”, film pentru întreaga familie regizată de Norbert Lechner ce spune povestea prieteniei a trei fete, dintre care două surori de origine vietnameză;
– de la ora 16:00, „Aventurile lui Nelly” în regia lui Dominik Wessely, aventuri plasate… în Transilvania unde adolescenta Nelly se mută cu părinţii ei şi este răpită şi ascunsă într-un sat de ţigani împrietenindu-se cu misteriosul Tibi şi Roxana, sora lui.

Ultima proiecţie a acestui festival are loc de la ora 21:00 în Control Club pentru că e vorba de comedia dramatică „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!” de Oskar Röhler care arată, fără urmă de compasiune sau intenţie de înfrumuseţare, furia înlănţuită şi umorul tinerilor, aducând totodată în prim-plan, cu ajutorul satirei, întârziata scenă punk berlineză.

În ultima sa zi Festivalul Filmului Francez a programat la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 19:00, drama „De-abia deschid ochii”, realizată de Leyla Bouzid, având ca personaj principal pe Farah care-şi obţine diploma de bacalaureat în Tunis, dar nu-şi doreşte o carieră de medic, aşa cum ar vrea familia ci cântă într-o trupă de rock implicată social, consumă alcool, descoperă iubirea şi viaţa de noapte împotriva voinţei lui Hayet, mama sa, care cunoaşte Tunisia şi restricţiile sale;
– de la ora 21:00, comedia dramatică „Golden Eighties”, realizată în 1986 de Chantal Akerman, despre fericirile şi melancoliile din viaţa unor personaje care convieţuiesc într-un spaţiu comercial.

În cadrul celei de-a patra zi a Săptămânii Filmului Maghiar, la Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:
– de la ora 18:00, al treilea program de prezentare a Festivalului Tisza Mozi din Szolnok ce conţine documentarul „Se naşte o statuie” de Dala István şi trei scurtmetraje de animaţie („The Buther’s Pocket Radio”, „Lalea” şi „Balans”) de Ulrich Gábor, care va dialoga cu publicul;
– de la ora 20:00, documentarul „Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea”, coproducţie România-Ungaria regizată de Domokos János, care participă la o sesiunde de întrebări şi răspunsuri.

Festivalul de Muzică Veche prezintă, în cadrul „Movie Gala Clavecinissimo”, de la ora 19:00 la Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, drama biografică „Farinelli”, realizată în 1994 de Gerard Corbiau, al cărei titul este numele artistic al lui Carlo Broschi, un tânăr şi foarte celebru solist de Operă din timpul lui Händel, castrat în copilăria sa pentru a-i păstra vocea.

KineDok prezintă, de la ora 19 la Spaţiul Public European, în cadrul programului „Joia de film”, „6 grade”, un road movie de polonezul Bartosz Dombrowski ce străbate locuri, stiluri de viaţă şi personaje diverse, inspirat din teoria conform căreia fiecare persoană din lume poate să fie accesată prin şase legături personale li căutând un răspuns la întrebarea: „reuşim să ne apropiem unii de alţii în lumea de azi?”

MUZICĂ

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“ susţin, de la  ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de David Crescenzi şi având în program: Uvertura operei „Cenuşăreasa” şi „Stabat Mater” de Rossini – solişti: Lavinia Mamot, Antonela Bârnat, Cristian Bălăşescu, Iustinian Zetea; precum şi Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Paganini – solist: Gabriel Croitoru.

Tot de la ora 19:00 are loc al doilea concert al Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Cultural şi Corurile și Orchestrele Radio la Teatrul Act şi vă propune o seară dedicată lui Chick Corea.

Sala Radio găzduieşte, de la ora 20:00, concertul Jazz Night Out susţinut de chitaristul Victor Wooten alături de bateristul Dennis Chambers și saxofonistul Bob Franceschini, alte două legende ale instrumentelor lor.

Soft & Jazzy se intitulează concertul dat de Anca şi Flores de la ora 19:00 în  Bistro Nouveau Cotroceni.

Trupele Ţapinarii, Fără Zahăr şi Partizan cântă, pe rând, în Quantic Club, începând cu ora 20:00, în concertul intitulat Folk’n’Roll.

RoadkillSoda îşi lansează videoclipul „Get it Free” în cadrul unui concert susţinut, de la ora 21:00, în Clubul Fabrica.

De la ora 21:30 cântă trupele: Viţa de Vie în Hard Rock Cafe şi Sophisticated Lemons în Energiea Pub.

FESTIVAL

La Teatrul Unteatru, în cadrul „InLight”, festival de teatru cu actori neacreditaţi, astă-seară, de la ora 19:00, este prezentat spectacolul „Cioburi de Lucreţia” care tratează una dintre cele mai dure şi complexe probleme ale societăţii civile.

EVENIMENTE

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Asociaţia Neamunit organizează spectacolul „România din inima mea!”, dedicat împlinirii a o sută de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial, de la ora 18:00, la sala de festivităţi a Palatului Cercului Militar Naţional. Programul artistic este susţinut de artişti români consacraţi, precum tenorul Vlad Miriţă şi artistul Sebastian Stan, dar şi de tineri talentaţi care studiază la Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. Micii artişti ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Capitală au fost invitaţi să îşi expună în foaierul sălii tablourile având ca temă „Castelul Ţepeş prin ochi de copil”.

A şaptea zi de Grolsch Residence, din Strada Cuza Vodă nr. 92, are în program:
– între orele 16:00 – 23:00, „Wood Be Nice” – Construire panouri acustice;
– între orele 18:00 – 22:00, „Allkimik” – Experimente cianotipie;
– între orele 16:00 – 23:00, Alexei Ţurcan – Set-up şi sound design, exercițiu de sound design
– între orele 20:00 – 23:00, KITRA – Moment ilustraţie corelat cu performance-ul lui Alexei Ţurcan;
– între orele 12:00 – 23:00, Aural Eye – Instalaţie interactivă;
– între orele 20:30 – 21:30, concert Tourette Roulette;
– între orele 21:00 – 23:00, proiecţie scurtmetraje realizate în cadrul 48 Hour Film Project Bucharest.

EXPOZIŢIE, PREMIERE ŞI INAUGURARE

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană ce împarte sediul cu Parlamentul României, de la ora 18:00 are loc festivitatea de premiere a celei de-a V-a ediţii a Concursului Naţional de design de carte, iar de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Cele mai frumoase cărţi 2016”. Cu acest prilej este inaugurat şi noul sezon expoziţional al acestei instituţii de cultură.

CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI

În cadrul celei de-a doua ediţii a Bucharest International Dance Film Festival, la Galeria Galateca, alături de expoziţia „Corpul digital” vernisată ieri seară, astăzi, de la ora 18:00, are loc prezentarea artistei şi profesoarei Claudia Hart, regizor de teatru şi dans experimental şi creator de obiecte multimedia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.