Masini parcate neregulamentar – intarzieri record pentru RATB

In acest an, mijloacele de transport ale RATB au inregistrat intarzieri record, din cauza autovehiculelor parcate neregulamentar. Totalul acestor intarzieri se ridica la 41.000 de minute, adica 680 de ore, numai in primele noua luni ale lui 2016.

02-ratb-autobuzParcarea neregulamentara, dupa bunul plac, afecteaza tramvaiele, atunci cand autovehiculele sunt lasate pe calea de rulare, troleibuzele – din cauza masinilor parcate sub linia de contact, dar si autobuzele, atunci cand anumite strazi mai inguste sunt pur si simplu obturate de masinile parcate de-o parte si de cealalta a drumului.

Purtatorul de cuvant al Regiei de Transport, Constantin Tobescu, spune ca, in Bucuresti, exista anumite „zone rosii” in ceea ce priveste blocarea mijloacelor de transport public.
Astfel, pentru tramvaie aceste „zone rosii” sunt: strada Berzei, intersectia strazii Doctor Felix cu Bulevardul Ion Mihalache, strada Cavafii Vechi, in zona Sfantul Gheorghe, Bulevardul Regina Maria si Bulevardul Dimitrie Pompeiu.

De aceste zone se leaga intarzieri de ore intregi si gesturi de o rara nesimtire. Astfel, in dimineata zilei de 22 septembrie, un sofer si-a lasat masina pe linia de tramvai, la intersectia dintre Doctor Felix si Ion Mihalache. Peste o ora au ramas blocate nu mai putin de 15 tramvaie ale liniilor 24, 42, 45 si 46. Aceste tramvaie fac legatura cu cartiere aglomerate precum Bucurestii Noi, Iancului si Pantelimon, asa incat mii de calatori, care isi platisera calatoria, au fost obligati sa coboare si sa ia alte mijloace de transport, din cauza unui singur nesimtit. Circulatia tramvaielor s-a reluat abia in jurul orei 11:00, dupa circa 65 de minute de blocaj.

Si cazul nu este unul singular. Pe 27 octombrie, tramvaiele liniilor 4, 5, 20 si 21 au fost blocate, pentru 40 de minute, in zona Pietei Sfanta Vineri, de catre un autoturism parcat cu o roata pe linia de tramvai. Ieri, tramvaiele liniilor 23 si 32 au fost blocate circa o jumatate de ora, pe Bulevardul Regina Maria, de catre o masina care s-a defectat pe linia de tramvai. Tramvaiele au fost nevoite sa astepte sosirea unei platforme, care a ridicat masina respectiva.

Tot ieri, tramvaiele liniilor 16 si 21, care intorc la terminalul Sfantul Gheorghe, au fost blocate timp de doua ore, tot de catre o masina parcata pe linia de tramvai.
Pentru troleibuze, „zonele rosii” sunt Piata Sfintii Voievozi, Bulevardul Iuliu Maniu si strada Sportului. Nici autobuzele nu scapa de blocajele generate de masinile parcate neregulamentar, pe strada Episcopiei, in cartierul Brancusi si pe strada Ion Brezoianu.

Solutia acestui dezastru din traficul bucurestean este, pe termen scurt, adoptarea urgenta a unui act normativ care sa permita ridicarea masinilor parcate neregulamentar care blocheaza circulatia. Insa, pe termen mediu si lung, adevarata solutie, nu poate fi decat aceea a crearii culoarelor unice pentru autobuze si troleibuze si punerea liniilor de tramvai in zona proprie. Numai in acest fel se poate prioritiza transportul public si el poate deveni predictibil si civilizat, o alternativa viabila la imensele ambuteiaje pe care le formeaza cele aproximativ 1,2 milioane de masini care se ingramadesc, zilnic, pe strazile Bucurestiului!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.