Povestea saptamanii in care undele Radio Romania au invins bombele germane!

Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si mai ales dupa intrarea României în razboi, Radio Romania si-a luat masuri de radio-romania-1precautie referitoare la eventuala distrugere a posturilor principale, inca din 1942 fiind realizat un plan de evacuare în cladiri închiriate atat in Bucuresti cat si in intreaga tara.

Momentul de cotitura a venit pe 23 august 1944, atunci cand Radio Romania difuzeaza mesajul in care se anunta intoarcerea armelor impotriva nazistilor.
bombardament-german-bucuresti-1944-palatul-regalHitler nu putea tolera asa ceva…ordinul a fost clar…”Stergeti Bucurestiul de pe harta!”
Primele vizate erau Palatul Regal si Radio Romania…

Urmarea a fost clara…nu mai putin de sase bombardamente ale aviatiei germane, desfasurate vreme de opt ore neintrerupt, au afectat studiourile si sediul central al Radiodifuziunii din Strada General Berthelot din care se emitea continu, un al saptelea bombardament fiind cel care a distrus complet întregul sediu si odata cu el si studiourile.

Planul oamenilor de radio romani a functionat insa, emisiunea radio-romania-postul-bod-brasovradioului public fiind transmisa in continuare din studiourile de ajutor din zona Bod – Brasov pâna la 28 august, atunci când un alt atac al aviatiei germane care a aruncat nu mai putin de 70 de tone de bombe a scos din functiune postul de acolo.

Povestea radioului public romanesc nu s-a incheiat insa aici!

Emisia a continuat din Predeal si din Sinaia, chiar din vila unui general roman.
Astfel, dupa o saptamana de lupte in care aviatia si artileria germana au distrus rand pe rand sediile improvizate de catre redactorii radioului public, nemtii s-au retras iar Radio Romania a emis in continuare in studiouri imprastiate prin intreaga Capitala, amplasate in putinele cladiri neafectate de razboi.

 

radio-perioada-interbelicaAscultatorii nu stiau, dar vocile radioului ii tineau la curent cu realitatea inclusiv din studiouri localizate la etajul doi al Liceului Sfântul Sava si dintr-un apartament de 6 camere inchiriat pe strada Stirbei Voda…

De 88 de ani Radio Romania emite pentru ascultatorii sai, indiferent de incercarile la care a fost supus!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.