Guvernul analizează atacarea la CCR a Legii privind eliminarea mai multor taxe, între care și taxa Radio-TV

Premierul Dacian Cioloș spune că a discutat cu inițiatorul legii, liderul PSD, Liviu Dragnea și că i-a explicat riscurile de blocaj legislativ pentru anumite instituții.
Cioloș consideră că eliminarea taxelor presupune modificarea anumitor legi chiar în perioada imediat următoare. Asta dacă nu vrem să ajungem la 1 ianuarie cu Televiziunea și Radioul în blocaj, avertizează premierul.
Legea eliminării taxelor, inclusiv pentru Televiziune și Radio, este în contradicție cu legea de funcționare a celor două instituții, afirmă Ciolos.
Eliminarea taxelor ar fi trebuit însoțită de o propunere coerentă și responsabilă de modificare a legii de funcționare, ar fi trebuit lucrat cu mai multă grijă, analizat caz cu caz, văzut care este impactul și nu pe repede înainte, susține Dacian Ciolos.
Prim ministrul a evitat să se pronunțe asupra oportunității finanțării Radioului și Televiziunii publice exclusiv de la buget și a spus că există instituții care sunt în subordinea sau coordonarea Parlamentului deci este treaba legislativului să stabilească acest lucru.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România protestează fată de eliminarea taxei Radio-TV de către Parlament, pentru că această măsură ar duce la dependența de factorul politic, din punct de vedere financiar, a celor două instituții publice de media.
Ca urmare, Uniunea îi cere insistent președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care prevede eliminarea acestor taxe.
Și Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Romană de Radiodifuziune i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutională în privință acestei legi.
Semnatarii documentului susțin că actul normativ aduce atingere autonomiei și independenței editoriale a Radioului și Televiziunii Publice și că incalcă, astfel, Constituția.
Inițiatorul legii, liderul PSD Liviu Dragnea, a spus, insă, că eliminarea taxei nu inseamnă că cele două instituții vor fi sub control politic, ci vor avea un parcurs predictibil.
El a propus stabilirea unor alocări de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.