Clasic V.I.P: Flautul Fermecat, după succesele din SUA şi Japonia, pe scenele din România

Periplul naţional şi internaţional al Turneului Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, a început în această primăvară cu succesele din luna martie de la Washington, DC şi New York. A continuat cu recitalurile din luna iunie din Japonia, cel dintâi la Osaka, la Vega Hall, una dintre cele mai importante săli de concert din Ţara Soarelui Răsare, iar al doilea la Tokyo, la Muramatsu Hall, sala patronată de fabrica Muramatsu, care a creat flautul de aur special pentru Ion Bogdan Ştefănescu.

În această toamnă, cei doi muzicieni oferă publicului, pe scenele din România, un program spectaculos desfăşurat sub genericul Clasic V.I.P. De această dată pe covorul roşu vor fi compozitorii, cei doi interpretând unele dintre cele mai frumoase lucrări din toate timpurile din repertoriul pentru aceste instrumente, compuse de Carl Philipp Emanuel Bach, Beethoven, Haydn, François Devienne şi Mozart.

Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră de Mozart va fi interpretat în cele două concerte din cadrul turneului care vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti şi la Centrul Multifuncţional din Piteşti, solişti fiind Ion Bogdan Ştefănescu la flaut şi Mariana Bîldea la harpă. La Bucureşti cei doi vor cânta împreună cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea, iar la Piteşti cu Orchestra Filarmonicii condusă de Radu Ciorei.

Ion Bogdan Ştefănescu vorbeşte despre opţiunea repertorială din acest an: „Clasic VIP, un titlu în conformitate cu vremurile pe care le trăim, dar care prezintă publicului nume într-adevăr valoroase, înscrise cu litere de aur în istoria muzicii. După mai bine de două secole aceşti compozitori se află în topul preferinţelor interpreţilor şi melomanilor de pretutindeni, fiind repere culturale esenţiale pentru fiecare dintre noi. Ar fi ideal să devină modele şi pentru VIP-urile efemere care tranzitează societatea noastră cu surle şi trâmbiţe, destabilizând adevăratele judecăţi de valoare. Muzica sublimă a acestui recital va aduce multă bucurie şi frumuseţe în sufletele celor care vor binevoi să ne asculte”.

În cadrul turneului, Radio România şi Editura Casa Radio organizează miercuri, 2 noiembrie, în pauza recitalului de la Bucureşti, în foaierul Sălii Radio, şi joi, 3 noiembrie, în cadrul recitalului de la Pucioasa, lansarea audiobook-ului Visători la steaua singurătăţii. Un eseu poetic realizat, după versurile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, de regretatul actor Eusebiu Ştefănescu alături de fiul său Ion Bogdan Ştefănescu, flautistul fiind cel care a compus şi a interpretat muzica originală. Este singura înregistrare realizată de cei doi la Radio România, apărută în colecţia Fonoteca de Aur, în Seria Spectacolul poeziei.

Amănunte despre turneu pe www.flautuldeaur.ro

Itinerar:

Recitaluri:

Ion Bogdan Ştefănescu – flaut; Horia Mihail – pian.

Lucrări de C. Ph. E. Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart.

1 noiembrie, ora 18:00 – Caracal, Teatrul Naţional.

2 noiembrie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.

3 noiembrie, ora 18:00 – Pucioasa, Centrul Cultural.

4 noiembrie, ora 19:00 – Braşov, Sala Patria.

Concerte cu orchestra:

Ion Bogdan Ştefănescu – flaut; Mariana Bîldea – harpă; Mozart – Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră.

9 noiembrie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.

10 noiembrie, ora 19:00 – Piteşti, Centrul Multifuncţional.

Un proiect Radio România.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.