FOTO: Ne sustinem independenta, chiar si la…o cafea in strada!

Dupa matinalul „Buna dimineata, Bucuresti!”, „vocile” de la BFM si-au baut cafeaua de 04-protest-radio-romania-foto-alexandru-doleadimineata alaturi de colegii din sediul central al Radio Romania in incercarea de a atrage atentia asupra intentiei de a elimina taxa radio tv in forma actuala, care reprezinta legatura directa cu publicul caruia i se adreseaza si pe care il slujeste zilnic.

Sa fie clar…un popor informat este un popor liber!
Intr-un editorial BucurestiFM faceam demonstratia ca taxa radio-TV nu este o inventie romaneasca ori comunista, ci o legatura normala intre un popor si aceia care trebuie sa il informeze…cu argumente, nu cu ziceri electorale, intr-un editorial care ne arata cum se intampla lucurile „afara”, acolo de unde ar trebui sa ne luam modelele pozitive.
Englezii, nemtii, francezii, italienii, si lista continua cu toata lumea civilizata, VOR si 01-protest-radio-romania-foto-alexandru-doleaPLATESC taxa Radio-TV pentru ca DOAR ASTFEL nu lasa zona politica sa intermedieze informatia.
Si, slava Domnului, platesc bani buni, nu 2 lei si jumatate lunar.
Pentru ca orice radio sau televiziune de stat este altfel decat a publicului.
Citeste AICI intregul editorial!

Propunerea legislativă privind eliminarea unor taxe precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (Legea 570/2016), care conţine şi eliminarea taxei radio-tv, aprobată de plenul Senatului României şi aflată în procedură de urgenţă de aprobare în Camera Deputaţilor (cameră decizională), a stârnit numeroase comentarii şi luări de poziţie la nivel intern şi internaţional.

Ingrid Deltenre, Directorul General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU): „Taxa radio-tv este un element esential in asigurarea independentei serviciilor publice de media”!

Javad Motaghi, Secretarul General al Uniunii de Radio si Televiziune Asia-Pacific – ABU: „Radioul şi Televiziunea publice trebuie finanţate prin taxă pentru a promova educaţia şi cultura şi de a informa corect”

03-protest-radio-romania-foto-alexandru-doleaGraham Ellis, Director BBC: „Abonamentul, absolut esenţial pentru independenţa BBC”!
Directorul BBC avertizează că plata unei taxe radio-tv este deopotrivă garanţia independenţei serviciilor publice de profil şi a democraţiei.
Vezi AICI continuarea interviului!

EBU, cel mai respectat organism international media, a luat pozitie impotriva propunerii de a desfiinta taxa Radio-TV > Eliminarea taxei radio-TV duce la dispariția independenței Radio România și TVR!

02-protest-radio-romania-foto-alexandru-doleaClaudio Cappon, Secretarul General al COPEAM – Conferinta Permanenta a Audiovizualului Mediteranean: „Taxa radio-tv reprezinta cea mai corecta forma de finantare a serviciilor publice de radio si televiziune!

Hervé de Haro, Vicepreşedinte COPEAM – Conferinta Permanenta a Audiovizualului Mediteranean: ”Este esential sa fim finantati din taxa publica”.

Richard Burnley, Director Juridic EBU: ”Finanţarea Radioului şi Televiziunii de la buget – cea mai rea soluţie posibilă

Marini Sinibaldi, Directorul Radio 3 RAI: „Serviciul public finanţat prin taxă constituie un lucru decisiv pentru democraţie

Giacomo Ghisani, Radio Vaticana: „Taxa radio-tv reflectă un acord între comunitate, stat şi serviciile publice”!

Fiica inventatorului radioului Guglielmo Marconi, Prinţesa Elettra Marconi:”Radioul Public aparţine cetăţenilor”!

Roberto Suárez Candel, şeful Media Inteligence Service (MIS) din cadrul EBU: „Taxa stabileşte o legatură directă între radiodifuzor şi publicul său

Dennis Nowlan, Head of Management, BBC 3 si BBC 4 Radio: „Taxa radio-tv ne-a facut pe noi cu adevarat liberi”.
BBC este finanţat de o taxă de peste 90 ani, ce s-a dovedit a fi garanţia noastră de independenţă.

Vincent Lemaire, Directorul programului France Culture, Radio France: „Toţi suntem finanţaţi în acest mod. Este o legătură care ne angajează faţă de public, atunci când acesta este cel care plăteşte. Şi suntem foarte dedicaţi acestei cauze.

Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) şi Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ) fac apel către autorităţi să nu elimine taxa radio-tv.
Organizaţiile atrag atenţia că renunţarea la ele va duce la creşterea dependenţei de factorul politic a posturilor publice de Radio şi Televiziune.

Membrii Consiliului de Administraţie, desemnaţi şi votaţi de Parlamentul României, reprezentând partidele parlamentare, Preşedinţia României, Guvernul şi salariaţii Societăţii Române de Radiodifuziune, au hotărât în unanimitate elaborarea unui document care exprimă foarte clar faptul ca NU susţine adoptarea acestei propuneri legislative, din mai multe considerente!
Citeste AICI intregul articol!

Si Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice a demonstrat ca pachetul care propune eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care se regaseste Taxa Radio-TV, îi va costa dublu pe romani!
Citeste AICI intreaga declaratie!

Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR: “Taxa radio – tv trebuie să rămână”
Taxa radio – tv nu poate fi eliminată fără a rediscuta filosofia după care funcţionează servicile publice de radio şi televiziune, afirmă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Foştii preşedinţi ai TVR şi SRR invita lumea politica să regândim împreună propunerea parlamentară de a desfiinţa taxa radio – tv spunand ca această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României şi din această cauză şi iniţiativă noastră este, din câte ştim, fără precedent!

Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: „Finanţarea posturilor publice de radio şi televiziune trebuie asigurată la un nivel corespunzător!”

Acad. IOAN-AUREL POP, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, spune ca perspectiva renunţării la taxa Radio are implicaţii care ar trebui sa îngrijoreze intreaga societate romanească.

Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu, directorul Spitalului Carol Davila despre taxa Radio
Cred ca taxa trebuie sa rămână, suma fiind modica, ar putea fi chiar dublata.
Consider in principiu ca totul are un pret si ca nu se poate merge cu populismul inainte, in inconstienta pana la distrugere.

Aura Corbeanu – director executiv al Festivalului Naţional de Teatru – despre taxa Radio: Vreau să vă spun că suntem într-o ţară europeană, ne dorim ca radioul să rămână o instituţie independentă, ne dorim ca spaţiul cultural să facă parte integrantă din viaţa radioului şi cred că orice schimbare, în acest moment, aşa de repede, nu poate produce lucruri bune. Este important să înţelegem că o instituţie publică cum este Radioul Naţional, un partener al tuturor proiectelor importante din România trebuie să îşi asigure independenţa şi să funcţioneze în spaţiul public cu informaţiile cele mai importante.

Adrian Iorgulescu, Presedintele Uniunii Compozitotorilor si Muzicologilor din România despre eliminarea taxei Radio TV: „În preajma alegerilor, desigur că asemenea tentative trebuie privite cu scepticism, fiindcă sunt toate colorate de un anumit populism. Şi asta o spun din perspectiva unei persoane care (cel puţin douăzeci şi ceva de ani) a făcut politică activă. În ceea ce priveşte momentul, e clar că el are o conotaţie electorală şi urmăreşte o ţintă electorală, respectiv să bucure pe cei care, probabil, vor avea de „ne-plătit” taxa pentru radio şi televiziune.”

George Chiriţă, Directorul executiv ARCA – Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale sustine finantarea posturilor publice prin contributia directa a publicului lor!

Federatia PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical si PSI/EPSU, avand afiliate 71 de sindicate din sectorul public si care include cel mai mare numar de jurnalisti asociati intr-o structura federativa din Romania, salariati din Televiziunea Romana si Radio Romania, reprezentantiva la nivelul acestui grup de unitati, dezaproba initativa PSD de a anula taxa radio-tv, initiativa pe care o considera populista si periculoasa!

Sindicatul Liber din Societatea Româna de Radiodifuziune:”Radioul public trebuie să rămână în slujba publicului
Sindicatul Liber din Societatea Română de Radiodifuziune se opune proiectului de lege care stipulează suprimarea taxei radio-tv, considerând că această măsură reprezintă o încercare a politicienilor de a dobândi controlul editorial asupra radioului şi televiziunii publice. Potrivit Constituţiei României, art.31, alin.5, “serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome.

Foto: Alexandru Dolea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.