Cele mai interesante evenimente de astăzi din Bucureşti

CINEMA… ŞI NU NUMAI

* Cinema Elvira Popescu găzduieşte, de la ora 18:00, cine-dezbaterea, cu intrarea liberă, „Je ne suis pas feministe, mais / Nu sunt feministă, dar…”, documentar realizat de Florence Tissot şi Sylvie Tissot ce prezintă, prin intermediul interviurilor filmate şi înregistrărilor de arhivă, pe Christine Delphy, teoreticiana feministă militantă care a fondat Mişcarea de Liberare a Femeilor de la sfârşitul anilor ‘60.

* În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Ceaiului şi al Cafelei – Tea&Coffee Festival, ce se desfăşoară săptămâna aceasta în diferite locaţii, în această-seară dedicată armenilor şi cartierului lor, Florin Kevorkian prezintă, de la ora 21:00 în bistroul Lente Arcului, documentarele: „Noravank / Noua Mănăstire” – construită din inspiraţia arhitectului Momik Vardpet, din nerecunoscuta iubire dintre acesta şi fiica regelui Stephanos Orbelian; şi emoţionantul „Recunoaşte 1915”, realizat în memoria genocidului comis de turci împotriva armenilor. Vizionarea este urmată de o sesiune de Q&A la un ceai sau o cafea.
Seara armenească începe de la ora 17:30, la Delicatese Florescu, pentru o demonstraţie şi degustare de cafea armenească şi coniac Ararat, alături de poveştile meşteşugite ale domnului Florescu, iscusit cafegiu.
De la ora 18:00 Asociaţia Cultour vă propun un tur stradal, o călătorie care explorează poveşti de viaţă ale armenilor, basme din folclor, tradiţii şi credinţe în Biserica Armenească. Veţi afla istorii ale străduţelor, veţi descoperi Casa Melik – cea mai veche casă locuibilă din Bucureşti, povestea cafelei armeneşti şi multe altele.
De la ora 20:00, în Lente Arcului, Uniunea Armenilor organizează un atelier de caligrafie, unde veţi afla despre alfabetul lor unic în lume, creat în anul 405 de Mesrob Mashtoţ, pentru a traduce Biblia în limba armeană.
Accesorii inspirate din portul tradiţional armenesc, numai bune de pozat vă stau la dispoziţie la photo cornerul DoItYourselfie.
La 20:30, în mansardă aveţi întâlnire cu Agopian Paul, care vă va învăţa să pregătiţi Tahinov Hatz, tradiţionalul desert armenesc de la cafea.

SPECTACOL

La Teatrul de Artă Bucureşti, de la ora 17:30 are loc premiera spectacolului „Greuceanu”, după scenariul şi în regia lui Radu Dinulescu, rezultat al proiectului „Ne leagă o poveste”, care îşi propune să conştientizeze publicul prin artă asupra problemelor cu care se confruntă o bună parte a societăţii.

MUZICĂ

* Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea episcopului catolic de Transilvania, Márton Áron, la Institutul Balassi al Ungariei are loc un recital cameral comemorativ susţinut de violonistul Csendes László, violoncelistul Eugen Bogdan Popa şi clavecinista, Raluca Enea, care interpretează: Sonata în La major pentru vioară şi clavecin obligat şi Sonata în re major pentru viola da gamba şi clavecin obligat de J.S. Bach; Sonata în Fa major pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 10 de Corelli şi „Tambourins” din colecţia „Pieces de Clavecin en Concerts” de Rameau. Recitalul este precedat de vernisajul unei expoziţii care prezintă viaţa episcopului comemorat.

* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 19:00, un concert caritabil în sprijinul copiilor aflaţi în dificultate, organizat de Fundaţia Sera România cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate şi susţinut de pianistul american Alan Gampel, violonista Ioana Cristina Goicea şi violoncelistul Ştefan Cazacu.

EXPOZIŢII

* La sediul Muzeului Colecţiilor de Artă, din Calea Victoriei nr. 111, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Peisaje franceze în arta românească modernă”, ce cuprinde lucrări inspirate atât de natură, cât şi de contextul urban, realizate de artiştii români în timpul călătoriilor sau perioadelor de studiu petrecute în Franţa. Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2017.

* Vă aducem aminte că până la sfârşitul acestei săptămâni, la Galeria creart, din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, poate fi vizitată expoziţia personală „Prietenii mei imaginari”, a absolventului departamentului de sculptură al Universităţii Naţionale de Arte Ştefan Sergiu Siminic. BucureştiFM este partener media al evenimentului.

CARTE

Lansarea romanului „În noaptea timpului”, de Antonio Muñoz Molina are loc de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Participă: Carmen Muşat, Dana Ionescu şi Marin Mălaicu-Hondrari.

DEZBATERE

Clubul Ţăranului găzduieşte, de la ora 18:00, dezbaterea cu tema „Angoasele vieţii universitare interbelice”, la care participă: sociologii Ionuţ Butoi, Zoltan Rostas, Dumitru Sandu şi Theodora-Eliza Văcărescu, istoricii Irina Nastasă-Matei, Andrei Florin Sora şi Bogdan Murgescu, etnologii Rucsandra Pop şi Ioana Popescu, criticul literar Paul Cernat şi poetul Radu Vancu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.