Spectacole de excepție la Festivalul Naţional de Teatru

Sursa foto: MyStage.ro

Astăzi se dă startul celei de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. Programul de anul aceasta este mai bogat ca oricând, numărul spectacolelor selectate din stagiunea 2015- 2016, fiind cel mai mare de până acum, din întregul parcurs la acestui festival. Au fost alese 40 de producții din București și din țară.

Nume importante ale teatrului și dansului, din România și din lume, vor fi prezente în aceste zile la București.

Deși face acest gest foarte rar, Angelin Preljocaj își insoțește Compania ce îi poartă numele.  În primele două seri ale festivaluli avem ocazia să vedem la Sala Mare a TNB, cea mai recentă premieră a sa de la Paris, ”Fresca”.

Tot din lumea dansului, vine în Capitală Carolyn Carlson, care nu doar că va urca pe scenă, într-unul dintre spectacolele sale, dar se va întâlni cu actori români, în cadrul unui work-shop.

Actorul britanic Michael Pennington, desemnat unul dintre cei mai importanți interpreți ai lui Hamlet, din toate timpurile, va susține alături de colegul său de clasament, Ion Caramitru, un atelier pe teme din Shakespeare.

La finalul festivalului, publicul are ocazia să se reîntâlnească cu marele regizor Lev Dodin și să vadă un spectacol care i-a cucerit pe americani, ”Livada de vișini”.

Și în acest an, FNT face o reverență unor oameni ce și-au dăruit întrega ființă acestei meserii. Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată doamnei Miriam Răducanu: o personalitate cu totul aparte a scenei româneşti, care a modelat generaţii de actori şi dansatori, și care oferă pe lângă exemplul său de profesionalism, o frumoasă lecţie a tinereţii fără bătrâneţe.

Axa ediției din acest an este Gigi Căciuleanu. Deschiderea oficială a FNT 2016 va avea loc vineri, 21 octombrie de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” București, cu vernisajului expoziției-document ce îl are în centru pe marele dansator și coregraf.

Seara va continua cu un coupé: în prima parte este prezentat spectacolul ”Un minut de dans, sau Uf!”, de la Teatrul Mic , iar în partea a doua ne vom putea bucura de ”Vivaldi și anotimpurile sale”, recenta creație a lui Gigi Căciuleanu, realizată cu actorii Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania ”Liviu Rebreanu”. Și tot în FNT 2016, îl vom revedea pe scenă pe Gigi Căciuleanu în cel mai nou spectacol bucureștean, L’Om DAdA.

Festivalul oferă de asemenea o călătorie în universul actorului Marcel Iureș și în istoria celor 18 ani de existență ai Teatrului Act.

Scenograful Dragoș Buhagiar recompune într-o instalație, găzduită de Muzeul Național de Artă, fragmente din decorurile sale din diferite spectacole

Pe lângă numele frecvent înâlnite în festival ale regizorilor consacrați: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Felix Alexa, Claudiu Goga, Laszlo Bocsardi, Yuri Kordonsky, Cristi Juncu,  ale mai tinerilor creatori: Ana Mărgineanu, Andreea și Andrei Grosu, Mariana Cămărășan,  bucureștenii vor putea descoperi primul spectacol montat în teatru de regizorul Radu Jude sau de  Nicolae Constantin Tănase, se vor putea bucura de o montare a coregrafului și dansatorului Răzvan Mazilu sau de punerile în scenă ale actorilor Horaţiu Mălăele şi Mihai Constantin.

Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Oana Pellea sau Marian Râlea sunt doar câteva dintre emblemele teatrului care vor urca pe scenă. Lor li se alătură zeci de nume din trupe bucureștene sau din țară care merită pe deplin să fie văzute, revăzute sau descoperite.

Întregul program al festivalului îl găsiți pe site-ul www.fnt.ro.

Află mai multe despre Festivalul Național de Teatru de AICI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.