EBU: Eliminarea taxei radio-TV duce la dispariția independenței Radio România și TVR

Propunerea legislativă depusă la Senat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta cere, printre altele, eliminarea taxei radio-TV stârnește tot mai multe motive de îngrijorare.

Posturile publice de radio și televiziune privesc acest proiect ca pe o amenințare la buna funcționare a instituțiilor. Guvernul, la rândul său, se teme că nu va putea susține financiar activitatea radioului și televiziunii.

Și Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) își exprimă îngrijorarea cu privire la această propunere, prin intermediul unei scrisori deschise.

”Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea în legătură cu propunerea de anulare a taxei radio-TV, ca parte a unei propuneri mai ample de eliminare a taxelor plătite de cetățenii români, înaintea alegerilor ce vor urma. Taxele radio-TV, precum și alte contribuții asemănătoare plătite de cetățeni, sunt astăzi nu doar cea mai stabilă și predictibilă, cât și cea mai răspândită și importantă sursă de finanțare a serviciilor publice de media din Europa. În 2015, taxele radio-TV au reprezentat două treimi din volumul total al veniturilor obținute de serviciile publice de media afiliate la EBU.

Taxele radio-TV pot deveni mai transparente, adaptabile, capabile să răspundă exigențelor viitorului și acceptate de societate. Un asemenea sistem are avantajul de a crea o legătură directă între radiodifuzor și public, responsabilizând și mai mult radiodifuzorul în fața publicului pe care îl servește. Mai mult decât atât, ele reprezintă un element esențial în asigurarea independenței serviciilor publice de media, în fața presiunilor exercitate de factori de putere politici și economici. În schimb, finanțarea directă de la bugetul statului este adesea greu de asigurat în momente de austeritate și expune radiodifuzorii publici unor eventuale ingerințe și presiuni politice. După cum ne-a demonstrat experiența altor țări, este foarte greu să introduci o taxa radio-TV, după ce aceasta a fost eliminată. De aceea, vă lansăm apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii radio și televiziune din România”, a scris doamna Ingrid Deltenre, Director General EBU.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.