UPDATE: Vot final pe conversie

UPDATE 12:55 – Legea conversiei creditelor a trecut de Parlament. Aceasta a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

„La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Am considerat că este bine să insistăm ca părțile în speță și băncile și consumatorii să meargă pe actul adițional, adică pe buna înțelegere, numai în cazurile de excepție să meargă la instanță”, a explicat vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

El a arătat că o altă modificare este aceea potrivit căreia, „la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi”, iar „sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit”.

——————

Deputații trebuie să se pronunțe asupra legii privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei.

Actul normativ a fost adoptat ieri pe articole, urmând ca astăzi să primească votul final.

Comisiile juridică și de buget-finanțe din Camera Deputaților au eliminat atât pragul de 250.000 de franci, cât și gradul de îndatorare de 50% .

Astfel, deputații au decis că, la cererea consumatorilor, băncile vor reveni la contractul de creditare și vor efectua conversia.

Aceasta se va face la cursul de schimb de la data încheierii contractului, însă numai pentru suma restantă.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.