Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti

CINEMA

* Programul Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” de astăzi.

# La Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României:
– de la ora 18:30, drama „Clash”, realizată de egipteanul Mohamed Diab;
– de la ora 21:00, „Slujnica”, dramă gay realizată de coreeanul Park Chan-wook şi interzisă minorilor.

# La Cinema PRO:
– de la ora 18:30, drama biografică „Loving”, realizată de Jeff Nichols ca un omagiu adus curajului avut de un cuplu inter-rasial, Richard şi Mildred Loving, care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în oraşul natal;
– de la ora 21:15, drama „La fille inconnue”, realizată de fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne.

# La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:30, „Străinul de pe malul lacului”, dramă gay ce a primit premiul pentru regie al secţiunii „Un Certain Regard” şi Queer Palm în 2013, al cărei realizator, Alain Guiraudie, va fi prezent la proiecţie pentru a dialoga cu publicul;
– de la ora 21:30, „Voir du pays”, drama unor militari ce luptă în Afganistan aflaţi  în „permisie de decompresiune” în Cipru, realizată de Delphine şi Muriel Coulin şi distinsă cu premiul pentru scenariu al secţiunii „Un Certain Regard”.

# La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 18:30, „L’Heure d’été”, dramă realizată de Olivier Assayas în 2008.
– de la ora 21:00, „Anişoara”, dramă proiectată în prezenţa regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu din Moldova, care susţine şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

* În cadrul ciclului „Istoria filmului universal în capodopere”, la Cinemateca Eforie este prezentat, de la ora 19:00, documentarul experimental mut cu acompaniament muzical „Omul cu aparatul de filmat”, realizat de Dziga Vertov în 1929.

* La Institutul Cervantes, în cadrul ciclului „Contemporanii. Cinematografia spaniolă astăzi”, de la ora 19:00 rulează „Loreak [Flores] / Flori”, dramă realizată de José Mari Goenaga şi Jon Garaño.

MUZICĂ

* Sala Radio găzduieşte, de la ora 19:00, Concertul „Ambasada Măiestriei”, susţinut de doi laureaţi ai concursurilor internaţionale Ceaikovski, Pavel Miliukov la vioară şi Filipp Kopacevski la pian, în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Culturii Ruse în România ce se desfăşoară până pe 11 noiembrie. Programul acestui concertul organizat de Casa Muzicii din Sankt-Petersburg cuprinde lucrări compuse de: Ravel, Ysaÿe, Sarasate, Prokofiev, Chopin şi Liszt.

* Tot de la ora 19:00, în cadrul Stagiunii de marţi seara, la sala mică a Ateneului Român, pianistul Abel Corban susţine un recital având în program: Allegro barbaro Suita op. 14 şi Rapsodia pentru pian de Bela Bártok şi o selecţie din „Pièces impromptues” de Enescu.

* Trupa Stema dă concert, de la ora 22, în Control Club, având ca invitaţi speciali pe: Artan, SuperEd, Narcis Axinte şi Dan Nicolau (trompetă). Visuals by Adistu.

EXPOZIŢII

* De astăzi până pe 27 noiembrie, pe gardul Palatului Suţu – sediul central al Muzeului Municipiului Bucureşti, poate fi vizionată expoziţia „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră”, ce marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor român, prilej de a readuce în discuţie diversele aspecte complexe ale vieţii şi creaţiei artistului retras în Franţa.

* În Salonul Florilor de la Muzeul Naţional Cotroceni, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei de pictură „Amprente” semnată de Maria Mariş Dărăban.

* La Institutul Cultural Român la ora 17:00 este vernisată expoziţia „Ţară, ţară… vrem copii educaţi!” ce include imagini din proiectul „Pe locuri, fiţi gata, start!” – creşterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi.

CONFERINŢE

* Conferinţa-dialog „Religie şi violenţă” este susţinută de istoricul Ian Buruma şi scriitorul Andrei Pleşu, de la ora 17:00, la sediul Colegiului Noua Europă.

* Muzeul Naţional de Artă al României organizează, de la ora 18:00, în sala de conferinţe din Corpul Central (intrarea A2), prelegerea Confluenţe Brâncuşi-Eminescu, susţinută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române.

* Violonistul Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, este invitatul de astăzi al spectacolelor – conferinţă „Round Table Bucureşti”, moderate, de la ora 19:00, de muzicologul Valentina Sandu – Dediu în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică.

* Tot de la ora 19:00, scriitorul Lucian Boia va citi, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, fragmente din volumul „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”, cea mai recentă carte a sa, aflată în curs de editare.

LANSARE
De la ora 22:00, în Kristal Glam Club are loc evenimentul de lansare a celei mai relevante platforme de muzică dance www.boldcharts.ro by Cat Music & DJ Sava.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.