Triumf în ţară şi la Sala Radio. Duelul viorilor continuă

Săli pline, premiere, un adevărat tur de forţă prin localităţi din mai multe regiuni ale ţării, dar mai ales muzică de cea mai bună calitate, acestea ar putea defini la acest moment Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România. După un concert triumfător la Sala Radio din Bucureşti, unde circa 1.000 de spectatori au aplaudat îndelung prestaţia celor trei mari artişti – violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail – turneul va mai avea trei opriri: la Deva, Turda şi Alba Iulia.
Întâmplări frumoase şi momente de suflet au avut loc până acum. Sala Centrului multifuncţional din Piteşti a intrat în circuitul clasic odată cu recitalul Duelul viorilor din acest an, fiind primul recital susţinut pe această scenă. La Roman, Liviu Prunaru, care îşi începe programul cu piesa De mon pays de Smetana, a cântat în ie românească, impresionând publicul. La Iaşi, în sala plină a Operei Naţionale, s-au aflat şi muzicieni români de peste hotare, foşti colegi ai protagoniştilor, veniţi să îi asculte şi să îi întâlnească.

Ca o încununare a acestui turneu, aflat la a VI-a ediţie, muzicienii vor ajunge pe 2 decembrie, pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York, unde vor cânta acelaşi program ce cuprinde cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare.

Despre ideea de duel între instrumente a vorbit Gabriel Croitoru: „Diferenţa dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius şi Guarneri, reprezintă două şcoli mari ale lutieriei mondiale, de atunci şi de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus faţă de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri şi păreri, preferinţe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în acelaşi timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferenţele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant şi eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri”.

Despre ceea ce urmăreşte şi simte pe scenă povesteşte Horia Mihail: „Eu nu mă consider un creator, ci un recreator. Ceea ce fac sau încerc să fac pe scenă este să readuc la viaţă un anumit tip de energie. O energie care există, după părerea mea, în acest univers şi care este captată, uneori, de către nişte oameni cu totul excepţionali (aici mă refer la compozitorii de mare valoare) şi transmisă mai departe umanităţii prin intermediul partiturilor. Noi suntem nişte simpli agitatori ai acestei energii, readucând-o la viaţă”.

Itinerar:
13 octombrie, ora 17:00 – Turda, Sala Mare a Primăriei.
14 octombrie, ora 19:00 – Deva, Teatrul de Artă.
15 octombrie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de cultură.

Foto: Virgil Oprina

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.