Shihan Toader la „Buna dimineata, Bucuresti!”

Putem spune ca am inceput saptamana in cel mai martial stil cu putina, pentru ca-n aceasta dimineata l-am avut in studioul Bucuresti FM pe Shihan Toader Florian, 5 DAN, Kyokushin Karate, nimeni altul decat presedintele Departamentului de Kyokushin Karate din cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale de Contact si totodata Branch Chief in Romania al Organizatiei Internationale de Kyokushin Karate.

Kyokusin este este un stil de lupta cu mainile goale (karate) fondat in 1964 de maestrul corean-japonez Masutatsu Oyama, care dupa ce a studiat mai multe stiluri de karate traditional a pus bazele unui stil de contact bazat pe dezvoltare personala, disciplina si antrenament dur, un “adevar suprem” in viziunea sa.

Pe “Sosai” Oyama multi il cunosc din luptele cu taurii, pentru ca in anii ’50 obisnuia sa infrunte taurii cu mainile goale in timpul demonstratiilor, insa contributia sa in lumea artelor martiale este una mult mai profunda, Kyokushin fiind recunoscut ca un stil “dur” de lupta. Cu toate acestea insa, nu este o scoala de arte martiale care “fabrica” batausi, accentual fiind pus pe slefuirea tariei caracterului, ca orice alta arta martiala care nu s-a metamorfozat in sport la moda.

01-matinal-bucuresti-fm-10-10-16-foto-alexandru-doleaShihan Toader practica Kyokushin de 28 de ani. Este absolvent al ANEFS si profesor de sport la Scoala din Jilava, si are rezultate extraordinare in competitiile internationale cu elevii pe care ii pregateste. Ne-a povestit cum s-a intalnit cu artele martiale si cum a ramas fidel acestui “sport” desi pana atunci practicase o multime de alte sporturi. Ba chiar ne-a dumirit in privinta beneficiilor practicarii artelor martiale, in special acelora de ordin “non-fizic”. Preda Kyokushin si chiar ii place foarte mult. Are in sala practicanti de toate varstele, de la copii de scoala primara pana la pensionari, pentru ca artele martiale se pot practica la orice varsta. Si ne-a povestit mult mai multe, dar astea le puteti descoperi din inregistrarea video a matinalului, disponibil mai jos.

Pe 23 octombrie organizeaza o competitie pentru practicantii Kyokushin. Dacia Fighting Cup, asa se numeste intrecerea care va fi organizata in Bucuresti, este la prima sa editie, insa Shihan Florian Toader isi doreste ca organizarea acestei competitii sa devina o traditie, cu atat mai mult cu cat este inscrisa in calendarul international al IKO Kyokushinkai Kan.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Pentru anul viitor au deja programate 2 competitii majore, Balcaniada din luna martie si Campionatul European Open din noiembrie, competitii care se vor desfasura la Bucuresti, pentru ca testarea nivelului de pregatire se face cel mai bine in cadrul unor intreceri oficiale.

La finalul emisiunii l-am rugat sa dea un Kiai, un strigat de lupta des folosit in artele martiale. Si a facut-o. Daca nu aveti idee ce inseamna un Kiai intrebati-l pe Razvan. Sau vedeti/auziti din inregistrarea video de azi dimineata. Ossu!

Vezi AICI arhiva emisiunii Buna dimineata Bucuresti
Credite Foto: Alexandru Dolea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.