Căldura bucureștenilor, sub semnul întrebării, din nou!

Electrocentrale București (ELCEN) trebuie să plătească companiei Transgaz suma de 7,87 milioane de lei pentru transportul gazelor naturale livrate în luna aprilie 2016, potrivit unei hotărâri publicate de Tribunalul București pe data de 5 octombrie.

Pe scurt, soluția instanței: „Admite cererea. Obligă debitoarea Electrocentrale București SA la plata către creditoarea Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș a sumei de 7.866.779,32 lei, reprezentând contravaloare servicii de transport gaze naturale aferente lunii aprilie 2016, neachitate, în termen de 20 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri”.

Sentința este cu drept de cerere în anulare în 10 zile de la comunicare.

În context, trebuie amintit faptul că, joi, Tribunalul București a admis cererea de intrare în insolvență a ELCEN, desemmând ca administrator judiciar KPMG.

Potrivit soluției pronunțate joia trecută, instanța: „Admite cererea debitorului Electrocentrale București SA. În temeiul art.71 alin.1 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, deschide procedura generală a insolvenței împotriva debitorului Electrocentrale București SA”.

Cu o zi înainte, miercuri, tribunalul admisese intrarea în insolvență a RADET, care are o datorie istorică către ELCEN de 3,7 miliarde lei, potrivit conducerii Electrocentrale București.

Pe 22 septembrie, Consiliul de Administrație al ELCEN a hotărât, în urma anunțului privind declararea insolvenței RADET, intrarea în insolvență a societății, din cauza datoriilor înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București.

Conform unui comunicat al ELCEN, datoriile totale ale societății au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,7 miliarde de lei.

ELCEN susține că, prin intrarea în insolvență, se urmărește, cu prioritate, eficientizarea activității societății, urmând a se supune aprobării creditorilor un plan de reorganizare coerent.

„Insolvența nu înseamnă faliment. Insolvența este acea stare a patrimoniului unei societăți care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente. Altfel spus, atunci când debitorul nu mai are sume ‘cash’ cu care să poată plăti datoria ajunsă la scadență, el se află în stare de insolvență. Prin înaintarea cererii de intrare în insolvență, Consiliul de Administrație al ELCEN a căutat cele mai bune soluții pentru a continua, în termeni corecți, relația comercială cu RADET și creditorii săi și s-a asigurat că vor fi luate toate măsurile tehnice, juridice și economice necesare pentru asigurarea continuității producerii și furnizării agentului termic către locuitorii Capitalei”, se spune în comunicatul ELCEN.

Cu prilejul anunțului privind decizia de declanșare a procedurii de insolvență a RADET, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că aceasta ar reprezenta singura soluție pentru a asigura furnizarea de agent termic către bucureșteni, în această iarnă, și „înghețarea” datoriilor regiei de termoficare, până când se va stabili care dintre acestea ar fi „eligibile”.

La cererea creditorilor ELCEN, instanțele deja încep să stabilească obligativitatea plății unora dintre sumele datorate de către Electrocentrale București, sume ce fac parte din datoria istorică a RADET.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.