Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 10-16 octombrie

Uniunea energetică/ securitatea aprovizionării cu gaze

Proiecte de a consolida cooperarea între statele membre pentru a se ajuta reciproc în caz unei crize a gazelor, asigurând astfel aprovizionarea cu gaze către consumatorii casnici și serviciile esențiale, precum şi de a face schimb de informații cu privire la acordurile naționale cu terțe părți pentru furnizarea de energie, vor fi supuse unor modificări și votului în Comisia ITRE în două rezoluții legislative separate.

Bugetul UE pentru 2017

Membrii Comisiei pentru bugete or vota poziția lor de pornire pentru discuțiile cu Consiliul privind bugetul pentru anul viitor al UE, ca urmare a votului de săptămâna trecută privind amendamentele la proiectul de buget. Deputaţii vor solicita fonduri suficiente pentru pentru a lupta împotriva crizei migrației și a gestiona creșterea economică lentă, pentru a combate șomajul în rândul tinerilor și a crește cheltuielile pentru cercetare și proiecte de infrastructură.

Lupta împotriva dezinformării străine

Confruntându-se cu campanii de dezinformare agresive din ţări precum Rusia, precum și ale unor actorii nestatali, cum ar fi ISIS, care incită la ură și teamă, deputații europeni din Comisiei pentru afaceri externe vor vota propuneri pentru a contracara această propagandă. Creșterea gradului de conștientizare, sprijinirea rezistenței mass-media independente, precum şi creșterea nivelului de educaţie pentru cultura informaţiei în rândul cetățenilor UE, sunt doar câteva dintre exemple.

CETA

Deputații vor dezbate argumentele pro și contra ale acordului global economic și comercial (CETA) între UE și Canada, cu fermierii, întreprinderile și reprezentanții sindicatelor. CETA nu poate intra în vigoare fără aprobarea Parlamentului European.

Premiul Saharov 2016

Cei trei finaliști pentru Premiul Saharov 2016 pentru libertatea de gândire vor fi anunțați în urma unui vot al membrilor Comisiilor pentru afacerilor externe și dezvoltare.

Sănătatea plantelor

Noi norme UE pentru a stopa un aflux sporit de dăunători de plante (cum ar fi Xylella fastidiosa) vor fi votate în Comisia pentru agricultură. Regulamentul ar trebui să includă mecanisme noi pentru a identifica si contracara rapid plante periculoase, stabilirea unui certificat fitosanitar obligatoriu pentru importatori de plante cu risc redus și dotarea statele membre pentru a lupta împotriva epidemiilor.

Traficul de animale sălbatice

Propunerile membrilor Comisiei de mediu pentru a intensifica lupta împotriva traficului de animale sălbatice și comerțul cu produse, cum ar fi de fildeșul, coarnele de rinocer şi pangolinii, vor fi supuse votului. Proiectele de acțiuni includ introducerea unor sancțiuni la nivelul UE pentru traficanții de animale sălbatice condamnați și o legislație care să interzică importul, comercializarea și reexportul de specii care sunt protejate în țările lor de origine.

A 10-a aniversare a Premiului LUX

Pentru a marca cea de a 10-a aniversare a Premiului LUX al Parlamentului European, acordat anual filmelor care încurajează dezbaterea privind Europa și viitorul său, regizorul britanic Ken Loach va discuta cu membrii Comisiei pentru cultură despre „Rolul cinematografiei europene în Europa de mâine”.

Agenda președintelui

Luni, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, va participa la dezbaterea pe tema „Poate ideea mare a Europei să dureze?”, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în Passau (Germania). Marți, se va întâlni cu Ministrul italian al Apărării, Roberta Pinotti, la Bruxelles. Președintele Schulz se va întâlni miercuri cu Patriarhul Bisericii Catolice Melchite grec, Gregorios III Laham, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Siriene, Ignatie Afraim II și Patriarh al Bisericii Ortodoxe, John X Yazigi. Joi, Președintele Schulz se va întâlni se va întâlni cu președintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, şi președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.