Multi am fost, putini am ramas

Ritmul de emigrare a romanilor a ajuns sa rivalizeze cu cel al sirienilor, conform unei statistici ONU. Acelasi organism sustine ca diaspora noastra a atins un numar de 3,5 milioane de oameni, ceea ce ne situeaza in topul primelor cinci tari europene, din aceasta perspectiva.

Motivatia celor care-si cauta norocul pe alte meleaguri e, in primul rand, de natura economica. La aceasta, se adauga nemultumirea fata de functionarea societatii in ansamblu, dar si a statului, in particular. Majoritatea celor plecati sunt tineri cu educatie, ceea ce creeaza nu numai un gol demografic grav, dar si de productivitate.

Ministrul Vasile Dancu e de parere ca, atata vreme cat decalajele fata de tarile dezvoltate vor persista, fenomenul emigratiei romanilor nu are cum sa fie diminuat. Doar o solidaritate nationala in jurul unui proiect de tara si o responsabilizare a politicienilor printr-un vot constient ar putea frana tendinta.

Valul emigratiei a fost maxim in 2007, cand peste o jumatate de milion de romani au parasit tara. Anul trecut, sustine Institutul National de Statistica, s-a ajuns la un echilibru in Romania, intre numarul de plecari si cel de sosiri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.