Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 3 – 9 octombrie

Acordul de la Paris

Parlamentul European este pregătit să voteze acordul de la Paris privind schimbările climatice, adoptat în 2015. În cazul în care Consiliul adoptă acordul vineri, Parlamentul va trebui să îşi dea acordul marţi.

Summit-ul UE

În pregătirea summit-ului Consiliului European al liderilor UE din perioada 20-21 octombrie, deputaţii europeni vor discuta despre negocierile comerciale, cele mai recente evoluţii în cazul politicilor pe migraţie şi în cazul relaţiilor UE-Rusia cu reprezentanţii Consiliului şi ai Comisiei, miercuri dimineaţă.

Interzicerea comerţului cu instrumente de tortură

Noi reguli europene pentru prevenirea comerţului cu produse şi echipamente care pot fi utilizate pentru tortură sau pedeapsa capitală în ţările din afara UE, vor fi dezbătute şi supuse votului marţi. Parlamentul s-a concentrat de asemenea şi pe interzicerea promovării şi a tranzitului unor astfel de produse. O conferinţă de presă cu raportorul Marietje Schaake, preşedintele Comisiei de Comerţ Internaţional, Bernd Lange, şi comisarul Cecilia Malmström, este programată să aibă loc marţi, în jurul orei 15:30.

Roaming

Măsurile de „uz corect” propuse pentru a preveni utilizarea abuzivă de către utilizatorii de telefonie mobilă a avantajelor eliminării taxelor de roaming, vor fi dezbătute în plen marţi seară.

Conflictul de interese în cazul comisarilor europeni

În urma mai multor rapoarte media privind legăturile de afaceri ale foştilor şi actualilor comisari europeni, deputaţii europeni vor interpela Comisia Europeană marţi seară în privinţa modalităţii de a preveni astfel de conflicte de interes ale membrilor săi în viitor. Vor face de asemenea referiri la recentele dezvăluiri cunoscute drept “Bahama leaks”. (dezbaterea va avea loc marţi)

Grecia

Parlamentul va dezbate marţi după-amiază cu comisarul Pierre Moscovici situaţia programului de ajustare economică a Greciei, impactul şi perspectivele pentru negocieri viitoare între Grecia şi creditorii săi.

Polonia

Drepturile femeilor şi tentativele de a revizui legile stricte ale Poloniei privind avortul şi sănătatea reproductivă, într-un sens ţi mai strict, vor fi dezbătute miercuri după-amiază.

Calais

Situaţia din cadrul şi din jurul taberei de refugiaţi din Calais (Franţa) va fi supusă unei dezbateri marţi după-amiază. Peste 7.000 de solicitanţi de azil şi migranţi îşi doresc să ajungă în Mariea Britanie.

Întâlniri ale Comisiilor

Dialog structurat despre posibila suspendare a fondurilor structurale pentru Spania şi Portugalia. Deputaţii din comisiile pentru Dezvoltare regionala şi afaceri economice vor dezbate o posibilă propunere de suspendare a fondurilor structurale pentru Spania şi Portugalia cu Comisia Europeană, în baza deciziei adoptate de Consiliu pentru a declanşa procedura de „deficit excesiv” pentru ambele ţări. Comisia va adopta apoi o recomandare pentru Comisie. (Luni)

Agenda Preşedintelui

Preşedintele PE, Martin Schulz, va prezida sesiunea Delegaţiei la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana miercuri, în Strasbourg. Se va întâlni de asemenea joi, în Bratislava, cu Primul-ministru al Slovaciei, Robert Fico, şi preşedintele Parlamentului Naţional, Andrej Danko. Vineri, Martin Schulz va participa la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din UE, care va avea loc de asemenea în Bratislva.

Briefing pre-sesiune

Serviciul de presă al PE va susţine un briefing de presă luni, la 17:30 (ora României).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.