Moartea lui Gyuri Pascu, un drum de doua ore intre un „atac de panica” si deces!

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) desfășoară o anchetă internă în urma intervenției care a avut loc luni dimineață la artistul Ioan Gyuri Pascu, conform declaratiilor managerului SABIF, Alis Grasu.

Luni dimineață, la ora 03:26, s-a solicitat o ambulanță pentru un bărbat de 55 de ani care făcea frecvent atacuri de panică. Solicitantul era soția. Apelul a fost inregistrat ca și o consultație la domiciliu, a fost trimisa o mașină de consultație cu medic care a ajuns în 11 minute și a găsit un bărbat de 55 de ani care a spus că de trei zile nu doarme din cauza unor dureri articulare. Avea diagnosticul de artroză pentru care facea fizioterapie, era diabetic și facea frecvent atacuri de panică. I s-au măsurat constantele vitale și s-a constat o tensiune bună, o aliură ventriculară bună, o saturație bună. Niciun fel de durere toracică, niciun fel de simptomatologie cardiacă. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Aștept nota explicativă a medicului, în fișă nu am găsit dacă urma vreun tratament. Singurul lucru pe care îl specifică medicul în fișă este că lua Sedatif PC de câteva zile fără rezultate„, a afirmat managerul SABIF.

Ea a adăugat că medicul care s-a deplasat la domiciliul artistului cu o ambulanta de tip AMD, de consultații la domiciliu, i-a administrat jumătate de fiolă de Diazepam, având în vedere că pacientul nu dormise de trei zile și avea atacuri de panică, iar la aproximativ o oră de la plecarea echipajului s-a înregistrat un nou apel întrucât bărbatul se învinețise și nu mai respira.

Faptul că a afirmat că nu doarme de trei zile și că face frecvent aceste atacuri de panică, medicul i-a administrat jumătate de fiolă de Diazepam intramuscular și a plecat. La aproximativ o oră s-a solicitat, din nou tot de către soție, ambulanța„, a spus medicul.
Alis Grasu a precizat că rezultatul anchetei interne va fi gata în cel mult două zile.

Pentru faptul că era vorba despre un bărbat de 55 de ani, care a beneficiat de consultația unui medic la consultații și la o oră starea lui a devenit foarte gravă și a intrat în stop cardio-respirator, ne-am autosesizat și am declanșat o anchetă internă administrativă pentru a vedea ce s-a întâmplat la consultația respectivă, pentru a primi un punct de vedere al medicului care a efectuat consultația.
Urmează această cercetare disciplinară.
Sperăm că în cel mult două zile o vom finaliza, a spus managerul SABIF.

Dupa primul apel urmeaza un al doilea. Ultimul.

La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la SABIF. Medicul de la ambulanta n-a mai intervenit, pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat” a declarat Alis Grasu.

Medicul Bogdan Oprita, coordonator SMURD Bucuresti, a declarat pentru BucurestiFM ca echipajul SMURD a ajuns in 7 minute de la cel de-al doilea apel.
La 04:56 a avut loc apelul si la 05:03 echipajul era la caz.
Pe masina era un paramedic dar masina are dotare de resuscitare și, dealtfel, la ora 05:05, la două minute de la sosire, i-au aplicat pacientului Gyuri Pascu un șoc electric de 200 de jouli pentru că au văzut că este in stop cardiac.

Dupa 14 minute, la ora 05:10 au ajuns medicii, și cel de la SMURD și cel de la Ambulanță.
Resuscitarea a durat pană la 05:50.
Din pacate pentru noi, cei care in continuare il iubim pe Ioan Gyuri Pascu, manevra medicala nu a avut succes

Cum cea dea doua mașină a SMURD, cea cu medic, a ajuns în același timp cu echipajul de tip C al Ambulanței, adică în același timp cu medicul ambulanței si cum resuscitarea era începută de primul echipaj SMURD, medicul de la SMURD a continuat-o și medicul de la Ambulanță a plecat, nemaiputand fi de folos.

Conform presedintelui Comisiei de Chirurgie Cardiovasculara din Ministerul Sanatatii, Victor Costache, in cazul unui pacient diabetic, cum era si cazul lui Gyuri Pascu, simptomele in caz de infarct sunt atipice.
Pacientul diabetic are in general o afectare a arterelor coronare care aduc sangele la muschiul cardiac.
Aceste atacuri de panica despre care s-a vorbit sunt numite de specialisti fenomene de angina pectorala.
Pacientii diabetici NU au durerile tipice, cu caracter de gheara, cu caracter constrictiv din angina pectorala in vreme ce, conform medicilor care au ajuns la fata locului, Gyuri Pascu facea fenomene vegetative, transpiratii, accelerari ale batailor inimii care au fost interpretate in mod GRESIT de catre pacient si de catre anturaj drept atacuri de panica.

O echipa formata din oameni de la Corpul de control al Ministerului Sanatatii si de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta a mers la Serviciul de Ambulanta.
In acelasi timp, Colegiul Medicilor din Capitala s-a autosesizat si a demarat o ancheta.

Ramane insa o intrebare fundamentala la care asteptam raspuns din partea responsabililor din sistemul medical romanesc:

De ce, statistic, am pierdut doar in ultimii 3 ani nu mai putin de UN MILION DE OAMENI din populatia Romaniei, in conditii asemanatoare?
Cat timp va mai trece pana se va revizui politica de sanatate din aceasta tara?
Va fi din nou „vina sistemului” si gata?

Din pacate complicatul tablou al problematicului sistem medical romanesc pare sa ofere o continuare la cazurile Colectiv si HaxiPharma…disparitia unui om luminos…
Fara Ioan Gyuri Pascu ramanem si mai mult pe intuneric 🙁

Update:

O echipă formată din reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au efectuat astăzi, 28 septembrie, un control la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov pentru a analiza modul în care a fost gestionat cazul actorului Ioan Gyuri-Pascu. Echipa de control a analizat modul în care a fost repartizat acest caz, a analizat fişa de urgenţă prespitalicească şi a discutat cu medicul care a fost la consultaţie, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care s-a intervenit. Echipa de control va elabora un raport pe care îl va înainta ministrului Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială. Urmare a acestui lucru şi după analizarea tuturor documentelor şi procedurilor, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România, care are atribuţii în a se pronunţa asupra unor potenţiale culpe medicale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.