Fumatorii, „clienţi siguri şi fideli” ai serviciilor de urgenta!

50% la sută dintre tinerii de 15 – 16 ani din România au fumat cel puțin o dată în viață.

30% dintre ei au fumat în ultimele 30 de zile, iar 23% au fumat prima țigară la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească ‘schilodirea legii anti-fumat’.

‘Legea anti-fumat a fost atacată şi în Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată, am deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legile anti-fumat’, a spus ministrul.

 

In cazul în care o parte dintre adolescenţii care consumă ţigări vor deveni fumători ‘este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea anti-fumat’. Ministrul şi-a exprimat speranţa că deputaţii, care reprezintă forul decizional în acest caz, ‘vor face ceea ce trebuie’, după ce la nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat au fost aduse amendamente conform cărora este permis fumatul în spaţii închise, cu condiţia ca acestea să fie inscripţionate în acest sens.

 

Magda Ciobanu, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a prezentat rezultatele unui studiu, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, conform căruia peste jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani au încercat să fumeze, cel puţin o dată în viaţă.

 

23% dintre acestia afirmă că au fumat prima ţigară la 13 ani sau chiar mai devreme. Lucrul acesta se va vedea în viitor asupra sănătăţii lor, pentru că este cunoscut că dependenţa de nicotină se instalează mult mai repede la adolescenţi decât la adulţi, iar efectele nicotinei asupra dezvoltării sistemului nervos central sunt mult mai importante şi cu efect pe termen mult mai lung la adolescent, comparativ cu adultul.

 

De asemenea, o treime dintre aceşti copii consumă ţigări în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi. Ea a menţionat că, faţă de 2001, consumul de tutun în rândul adolescenţilor a înregistrat o scădere, dar că în ultimii ani cifrele s-au menţinut constante.

 

Magda Ciobanu a prezentat şi rezultatele unei anchete realizate în luna august în rândul fumătorilor adulţi români

Conform acestora,  peste 60% dintre aceştia sunt de acord cu forma actuală a legii anti-fumat, în ce priveşte aplicarea ei în restaurante.

 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că persoanele expuse fumatului fac parte dintre ‘clienţii siguri şi fideli’ ai serviciilor de urgenţă. El a atras atenţia asupra faptului că un copil care începe să fumeze la 13 ani, la 25 de ani va începe să se confrunte cu afecţiuni care se vor manifesta cu siguranţă la vârsta de 35 – 40 de ani. Raed Arafat a criticat şi apariţia ţigărilor cu diverse arome (ciocolată, căpşuni, mentă), precizând că acestea sunt destinate mai ales tinerilor şi copiilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.