Consolidarea se va încheia peste 154 de ani!

Până la urmă, după mai multe revizuiri din partea specialiștilor de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP), seismul înregistrat sâmbătă dimineață, la oră 02:11, ar fi avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter.
Conform Primăriei Capitalei, în București, nu s-au înregistrat pagube materiale. Cu toate acestea, cutremurul de sâmbătă este încă o ocazie de a ne aduce aminte că Bucureștiul are un fond construit vechi foarte mare, cu foarte multe clădiri din beton armat cu peste patru etaje, ridicate înainte de 1940, când cunoștințele necesare construirii unor structuri verticale înalte din beton armat erau neîndestulătoare. Spre exemplu, nu era cunoscut, încă, în arhitectura de la noi, principiul continuității structurilor verticale. Multe dintre aceste clădiri au fost expertizate și încadrate în clasa întâi de risc seismic-pericol public și au funcțiunea de clădiri de locuit. Numai Blocul „Adriatica”, situat pe Calea Victoriei, la numărul 2, la intersecția cu Splaiul Indepenfentei, în Piața Națiunile Unite, are peste 200 de apartamente, spre exemplu. Astfel, în pericol iminent, în cazul producerii unui seism, trăiesc, zi de zi, circa 2000 de persoane.
Programul de consolidare bate pasul pe loc. Principala cauză a acestei situații constă în refuzul proprietarilor din imobilele cu bulină roșie de a permite consolidarea, așa cum se întâmplă în cazul Blocului „Nottara”, spre exemplu.
Potrivit Sintezei Raportului de Audit al Performanței privind eficienta și eficacitatea măsurilor întreprinse în scopul de a preveni efectele unui cutremur major, în Municipiul București, raport eleborat de către Curtea de Conturi, consolidarea imobilelor încadrate în clasă întâi de risc seismic ar dură 154 de ani, în actualul ritm de derulare a programului.

În perioadă 2005 – 2013, au fost consolidate în Municipiul București, conform datelor furnizate de U.A.T.M.B., un număr de 36 de imobile, din care: 20 din surse proprii (cheltuielile fiind suportate de proprietari) și 16 prin Programul de consolidări finanțat de la bugetul de stat și bugetul local. Potrivit datelor puse la dispoziție, a rezultat că, celor 36 imobile le corespund un număr de 795 de apartamente, respectiv o arie desfăsurată de 88.475 m2.
Referitor la imobilele consolidate prin Program, 7 dintre acestea au fost finalizate în perioadă 2003-2007, iar pentru restul de 9 imobile finalizarea lucrărilor s-a realizat în perioadă 2007-2013. În prezent, sunt în curs de execuție 4 clădiri, dintre care pentru 2 imobile recepția la terminarea lucrărilor a fost programată în ianuarie 2014.
Ritmul de realizare a consolidării imobilelor este extrem de lent, de aproximativ 1,2 imobile/an. Astfel, de la demararea Programului în Municipiul București (în anul 2000) și pană la sfârșitul anului 2013 au fost finalizate doar 16 imobile din cele 190 expertizate tehnic și încadrate în clasa de risc seismic – pericol public, respectiv 8,4%. În consecintă, menținerea ritmului de realizare a Programului va conduce la finalizarea acestuia în aproximativ 154 de ani. Lucrările de consolidare au fost executate în proporție de 87% cu finanțare din fonduri publice, pentru cele 16 imobile consolidate prin Program. În perioada 2007 – 2010, finanțarea lucrărilor de consolidare a fost realizată, în principal, din transferuri de la bugetul de stat (peste 70%), iar în anul 2011 ponderea fondurilor alocate de la bugetul local a fost mai mare decât cea a fondurilor alocate de la bugetul de stat.
Desigur, în cadrul ședinței de săptămâna trecută a Consiliului General, consilierii municipali au aprobat intenția Primarului General al Municipiului București de a înființă o așa-numită Administrație pentru Consolidare. De ce spun intenția? Pentru că, potrivit hotărârii Consiliului General, administrația respectivă urmează a se înființa abia peste două luni. Explicația este aceea că programul de consolidare ar fi bătut pasul pe loc din cauză că nu ar fi existat un organism al Municipalității care să se ocupe, în exclusivitate, de consolidare, potrivit Primarului capitalei, Gabriela Firea.

Ce vor face angajații viitoarei administrații? Ei bine, ei vor trebui să umble din ușă în ușă și să îi convingă pe proprietarii din imobilele încadrate în clasa întâi de risc seismic să accepte să se mute, pentru consolidare.
Cum vor face acest lucru cei de la Administrația pentru Consolidare a Primăriei Capitalei? Ei vor trebui să-i conștientizeze pe proprietari cu privire la riscurile la care se expun, locuind în clădirile cu bulină roșie. Puterea lor de persuasiune va fi singura armă a funcționarilor de la administrația consolidării, deoarece, potrivit legislației în vigoare, pentru consolidarea unui imobil, trebuie să existe acordul tuturor proprietarilor. Refuzul unui singur proprietar împiedică demararea consolidării.
Așa se face că, până la o eventuală modificare a Constituției României, astfel încât să se prevadă o formă excepțională de expropriere pentru consolidare, administrația consolidării ce se va înființa în subordinea Municipalității, pare mai mult o măsură de tip „pansament” menită să dea senzația că autoritatea locală a găsit o solutie pentru programul de consolidare!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.