Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 26 septembrie – 2 octombrie

Sursa foto: birdbh.org

Anchetă în cazul Panama Papers

Comisia de anchetă a Parlamentului European în cazul Panama Papers va organiza o audiere a unora dintre jurnaliştii care au dezvăluit scandalul în activitatea lor de investigaţii. Această audiere va fi imediat urmată de o conferinţă de presă care va avea loc marţi, în jurul orei 12:30 (ora României), susţinută de preşedintele comisieri, Warner Langen şi cei doi co-raportori, Jeppe Kofod şi Petr Jezek.

Utilizarea roaming-ului

Comisia de industrie va dezbate cel de-al doilea draft al deciziei înaintate de Comisia Europeană în legătură cu modul în care operatorii de telefonie mobilă ar trebui să aplice politici de „uz corect”, care ar permite furnizorilor de telecomunicaţii să limiteze durata convorbirilor gratuite în roaming pentru a evita abuzurile, după ce tarifele de roaming vor fi eliminate în Iunie 2017. Comisia a redactat un prim draft după criticile primite pe această temă. (Luni)

Mario Draghi

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va prezenta Comisiei de afaceri economice şi monetare perspectiva BCE asupra dezvoltărilor economice şi monetare, în mod special în urma referendumului din UK din data de 23 iunie. Discuţia cu deputaţii va acoperi de asemenea obligaţiunile pe termen lung din zona Euro şi fragmentarea pieţei financiare. (Luni)

Bugetul UE în 2017

Comisia de Bugete va vota peste 2.200 de amendamente la draftul de buget al UE în 2017, după ce membrii săi au criticat tăierile propuse de Consiliu care afectează un număr de programe care reprezintă priorităţi politice, precum Horizon 2020 (cercetare), Facilitatea „Conectarea Europei” (infrastructură) sau lupta împotriva cauzelor principale ale fenomenului migraţionist. (Miercuri şi Joi)

Lupta împotriva terorismului

Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, va dezbate statusul acţiunilor de combatere a terorismului şi a recentelor atacuri în statele membre în Comisia pentru libertăţi civile. (Luni)

Sistemul de omologare de tip a autovehiculelor

Amendamente la propunerea de revizuire generală a regulilor UE menite să asigure că autovehiculele de pe piaţă respectă toate cerinţele de siguranţă, de mediu şi producţie, vor fi dezbătute pentru prima dată în Comisia pentru Piaţă internă şi protecţia consumatorilor. Propunerea a fost prezentată de Comisia Europeană ulterior scandalului în cazul emisiilor autovehiculelor Volkswagen. (Joi)

Viitorul comunităţilor evreieşti în Europa

Anti-semitismul şi perspectivele pentru comunităţile evreieşti din Europa vor fi dezbătute în cadrul unei conferinţe găzduite de preşedintele PE, Martin Schulz şi Vice preşedintele Antonio Taiani. (Marţi)

Pregătiri pentru sesiunea plenară

Grupurile politice se vor pregăti pentru sesiunea plenară de la Strasbourg din perioada 3-6 octombrie, unde deputaţii vor dezbate agenda următorului Consiliu al UE şi întâlnirea COP22 din Marrakech pe tema schimbărilor climatice, situaţia macroeconomică din Grecia şi modalităţi de a evita conflictele de interes în cazul actualilor şi foştilor comisari europeni. Pe agendă se regăsesc de asemenea teme precum materiale aflate în contact cu alimentele şi comerţul cu bunuri care pot fi folosite pentru tortură sau pedeapsa cu moartea.

Agenda preşedintelui

Preşedintele PE, Martin Schulz, se va întâlni marţi cu co-preşedintele Partidului Popular Democrat din Turcia, Selahattin Demirtaş, şi cu preşedintele Curţii Europene de Auditori, Vítor Caldeira. Miercuri se va întâlni cu astronautul Agenţiei Spaţiale Europene, Samantha Cristoforetti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.