Orchestra Radiodifuziunii Norvegiene la Festival International al Orchestrelor Radio – RadiRo

O seară liniștită acasă, în anul 1898. Un celebru compozitor englez, Edward Elgar, se așează la pian și improvizează o melodie; soția îl ascultă și îi spune cât de mult îi place; compozitorul improvizează în continuare, construind portrete muzicale, mai curând caricaturi, ale prietenilor săi. În total, 14 portrete, din care al nouălea, Nimrod, se transformă într-unul dintre cele mai cunoscute fragmente muzicale de la finalul secolului XIX-lea. Lucrarea – Variațiunile Enigma, se regăsește în programul festivalului RADIRO din această seară, susținut de Orchestra Radiodifuziunii Norvegiene, condusă de dirijorul Miguel Harth Bedoya, muzician nominalizat la râvnitele premii Grammy.
Fiorduri, elfi, Nobel și frig. Sau Henrik Ibsen și Edvard Grieg. Cuvinte cheie pentru a descrie Norvegia din care vine orchestra pe care o vom asculta în această seară la Sala Radio. Ibsen plus Grieg: rezultatul este una dintre cele mai aplaudate partituri din istorie – muzica de scenă pentru piesa de teatru Peer Gynt. Dacă astăzi eroul Peer Gynt nu prea mai apare pe scenele de teatru, muzica lui Grieg, plastică și extrem de emoționantă, figurează des în repertoriile orchestrelor, transformată într-un simbol al spiritului norvegian.

Concertul din această seară al Orchestrei Radiodifuziunii Norvegiene ne dă ocazia să aflăm și cum arată Norvegia contemporană. Nonconformistă, blondă, frumoasă și talentată – așa cum este și solista serii, trompetista de 29 ani, Tine Thing Helseth. Sau provocatoare și în același timp legată de tradiție, ca în lucrarea compozitorului Alfred Janson, Variațiuni pe o temă populară norvegiană.
Lucrări celebre, enigme, elfi, o orchestră care cântă în fiecare an la ceremonia acordării premiilor Nobel pentru pace, o trompetistă cu alură de fotomodel: tot atâtea motive pentru a fi în această seară la Sala Radio, de la ora 19.00 sau pentru a asculta acest concert la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.