Poluarea aerului ne aduce amenzi de la Comisia Europeana

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a intalnit, la sediul Municipalitatii, cu responsabilii privind calitatea mediului din Bucuresti si judetul Ilfov. Au particioat la intalnire prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, si prefectul judetului Ilfov, Adrian Petcu, sefii Agentiilor de Mediu si ai directiilor de Sanatate Publica, sefii Garzii de Mediu si sefa Directiei de Mediu a Primariei Capitalei.

Gabriela Firea a anuntat ca a solicitat demararea, in regim de urgenta, a licitatiei pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea pistelor pentru biciclete, precum si pentru sistemul de bike sharing, in zona centrala a Bucurestiului. Pentru acest program, Municipalitatea are alocata o suma de 10 milioane de euro, inca din 2014.

Cat priveste calitatea aerului, edilul sef a recunoscut ca exista o problema grava, mai ales in zona de nord a orasului. Aceasta stare de fapt se concretizeaza in 150 de reclamatii primite la Primaria Capitalei, de la cetateni din cartierele Bucurestii Noi, Pajura, Militari, Giulesti Sarbi, dar si din Chitila si Chiajna, sesizari privind mirosul neplacut pe care sunt obligati sa il suporte.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Garda de Mediu si Agentia de Mediu Bucuresti au emis o notificare prealabila suspendarii Autorizatiei Integrate de Mediu pentru groapa de gunoi Iridex. Autorizatia va fi suspendata pentru 60 de zile, de la data de 10 octombrie, daca nu se vor indeplini masurile stabilite de Garda de Mediu. Mai mult decat atat, intre Garda de Mediu, Politia Locala a Municipiului Bucuresti, politiile locale de sector si cele din comunele Chiajna si Chitila se va incheia un protocol pentru stabilirea unor puncte fixe de control, prin care sa se asigure monitorizarea permanenta a activitatii din zona, atat cu echipaje, cat si cu camere video, a mai precizat Gabriela Firea.

In privinta parcurilor, pe 15 septembrie a inceputt programul de curatenie si va fi demarat si cel de plantare de arbori si plante bienale, provenite din serele ALPAB.

Primarul Capitalei a mai anuntat si construirea, pana in 2022, a unei instalatii de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor din Bucuresti. Aceasta instalatie va neutraliza intre 300-350 de tone de deseuri si va produce peste 120 MWh ejergie electrica si 350MWh energie termica, anual.
Pentru constructia acestui incinerator de deseuri este necesara o investitie de 250 de milioane de euro, din care 180 de milioane sunt deja alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare, a declarat Gabriela Firea.

Edilul sef a mai spus ca, pentru reducerea poluarii aerului, Municipalitatea va achizitiona un numar de 500-550 de autobuze noi, pentru transportul public, va demara constructia de parcari tip park&ride si a parcarilor de resedinta. In acest fel, se urmareste reducerea traficului si a poluarii generate de catre acesta, a explicat Firea.

In context, trebuie mentionat faptul ca, in 2014, Municipalitatea a primit, din partea Comisiei Europene, o scrisoare de avertizare in ceea ce priveste declansarea procedurii de infringement pe calitatea aerului. Potrivit scrisorii, daca, pana la finele lunii octombrie, anul acesta, Primaria Capitalei nu va lua masurile necesare pentru reducerea cantitatii de pulberi in suspensie (PM 10) din aer, va urma o prima amenda, de 1,7 milioane de euro. In faza a doua a procedurii de infringement, Municipalitatea poate fi amendata cu 120.000 de euro pe zi, pana la implementarea masurilor pentru imbunatatirea calitatii aerului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.