Curatenia este esentiala pentru combaterea sobolanilor

Primaria Sectorului 1, prin operatorul de salubritate Romprest, a inceput actiunea de combatere a sobolanilor.

unnamed (3)Conform directorului operational al ROMPREST, Sorin Velicu se va actiona in parcuri, pe spatiile verzi aflate pe domeniul public si, de asemenea, la ghenele de gunoi ale asociatiilor de proprietari, care se gasesc pe domeniul public.

Actiunea se va desfasura pana la 31 octombrie. Operatorul de salubritate este pregatit sa actioneze si la asociatile de proprietari, in subsolurile bolcurilor si la ghenele din interiorul imobilelor, in imobilele private sau la agentii economici, contra cost.

Velicu a subliniat chiar ca este bine ca deratizarea sa se efectueze concomitent pe toate aceste forme de proprietate si in toate sectoarele Bucurestiului, pentru a nu alunga sobolanii dintr-o parte in cealalta.

Actiunea de deratizare se va baza atat pe inspectiile pe teren ale lucratorilor ROMPREST, cat si pe reclamatiile primite de la cetateni sau agenti economici, precizeaza Velicu.

Am gasit echipele de deratizare in Parcul Bazilescu, unde principalele colonii de sobolani unnamed (5)au fost descoperite in zona Teatrului de Vara, cladire abandonata si insalubra apartinand Ministerului Culturii, si in zona gheretelor de paza, de la intrarea dinspre metrou.

Specialistul in deratizare Roxana Constantinescu, seful Centrului de Dezinsectie si Deratizare al ROMPREST, ne-a explicat ca sobolanii prefera cladirile abandonate sau subsolurile insalubre ca si galeriile pentru utilitati, pentru inmultire si adapost, iar zonele locuite de oameni care genereaza gunoi sunt folosite pentru hranire.

Constantinescu spune ca, pentru combaterea sobolanilor, se procedeaza la astuparea galeriilor identificate si se recurge la raticide, substante anticoagulante de generatia a doua care actioneaza prin inhibarea vitaminei C, producand hemoragii interne, in 48-72 de ore de la ingerare. Aceste substante nu produc dureri si nu duc la moartea imediata a sobolanilor. Acestia isi pierd energia si se refugiaza in galerii, in 90% din cazuri, deci nu apar cadavre pe domeniul public.

Mai mult, raticidele au in compozitie o substanta foarte amara, care face mestecarea lor imposibila pentru alte animale, in afara sobolanilor. Astfel se evita afectarea accidentalaa animalelor de companie. Sobolanii au cerul gurii foarte tare si nu simt acest gust amar, explica Roxana Constantinescu.

Sefa deratizarii de la ROMPREST mai spune ca un rol important in combaterea sobolanilor il are curatenia. Constantinescu a decalrat ca sobolanii se inmultesc atunci cand au mancare din belsug la dispozitie. De aceea, ei sunt atrasi de ghenele sau depozitele necontrolate de gunoi, de santiere, piete agro-alimentare sau alte locuri unde pot gasi resturi alimentare. Tot din aceasta cauza, hrănirea necontrolata a altor animale, caini, pisici, sau a pasarilor, porumbei, vrabii, pe domeniul pubkic duce la inmultirea populatiei de sobolani, explica Constantinescu. Nu trebuie sa lasam hrana pentru animale sau pasari nesupravegheata, pe domeniul public, langa bloc, in piatete, in parcuri, pentru ca, in felul acesta, hranim sobolanii, spune ea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.