Problema gărzilor nu a fost rezolvată

Noi tensiuni în sistemul de sănătate!

Colegiul Medicilor spune că Ordonanţa de Urgenţă care reglementează gărzile din spitale nu este clară şi creează o situaţie unică în domeniul anagajărilor din România.

Mai exact, acelaşi angajator ar urma să încheie câte două contracte de muncă pentru proprii salariaţi, unul cu durată normală de activitate, iar altul pentru o perioadă parţială.

Doctorii spun că, din cauza dispoziţiilor confuze, se simt înşelaţi de promisiunile făcute de autorităţi şi consideră că este nedrept să existe o plată diferenţiată a muncii în serviciu „normal” faţă de serviciul de gardă.

Spre surprinderea lor, serviciul suplimentar este plătit mai prost, precizează Colegiul Medicilor.

La rândul lor, managerii spitalelor sunt depăşiţi de situaţie şi îngrijoraţi faţă de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiţii legale şi de maximă siguranţă pentru pacienţi, susţin reprezentanţii organizaţiei.

În acestă condiţii, Colegiul Medicilor solicită Ministerului Sănătăţii să revină asupra problemei şi să stabilească un sistem de plată a gãrzilor legal şi corect în raport cu importanţa şi volumul suplimentar de muncă pe care îl implică acest serviciu.

Organizaţia cere şi Avocatului Poporului să se autosesizeze în acest caz, transmite Agerpres.

Amintim că Guvernul a decis ca plata gărzilor suplimentare efectuate de medici să se facă începând cu data de 1 octombrie.

Acestea nu vor mai fi obligatorii, ci în baza semnării unui contract cu spitalele.

Timpul lucrat astfel va fi plătit cu sporuri între 25-75% în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend.

Referitor la aşa numita gardă obligatorie, care face parte din timpul contractual de muncă, va fi acordat sporul de noapte de 25%.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.