Polite RCA care trebuie evitate

Ca majoritatea societatilor romanesti de asigurari incearca sa amane cat mai mult plata despagubirilor pentru politele RCA, asta este un lucru stiut de oricine a avut un accident cu masina, dar unii asiguratori depasesc cu mult limitele rezonabilului.

Astfel, conform unei  analize a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) citata de Finzoom.ro, in al doilea semestru al anului trecut durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA era de 19,33 zile/dosar pentru cele 9 societati existente la momentul respectiv: Allianz Tiriac, Asirom VIG, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali Romania, Groupama, Omniasig VIG si respectiv Uniqa Asigurari.

Numai pentru 51% dintre dosare plata a fost facuta in termenul legal de 10 zile.

Cel mai greu sunt platite dosarele de dauna de la City Insurance, cu o medie de peste 50 de zile/dosar.

Dupa disparitia Carpatica Asig, locul al doilea la incetineala in plata dosarelor de dauna revine Asirom VIG, cu o medie de peste 22 de zile/dosar, urmata de Euroins cu o medie de peste 12 zile/dosar.

Asirom VIG detinea, anul trecut, si «recordul» de numar de zile de depasire a termenului legal de 10 zile pentru plata unui dosar: 407 zile, adica mai mult de un an si doua luni !

Pe locul la doilea se afla Euroins, cu dosare intarziate chiar si 373 de zile, iar pe locul al treilea se afla City Insurance, cu dosare intarziate chiar si 289 de zile.

Conform analizei ASF, City Insurance era la sfarsitul anului trecut si asiguratorul care refuza la plata cele mai multe dosare, peste 26%, sub motivul ca sunt incomplete.

Aceeasi companie are si cel mai mare procent de dosare care au depasit termenul legal de 10 zile : peste 80%

Asirom VIG refuza peste 11% din dosare, la fel ca Generali, dar Asirom avea circa 60% dintre dosare care au depasit termenul de 10 zile, in timp ce Generali avea doar 29% dintre dosare care depseau termenul legal de plata.

Prin comparatie, asiguratorii care sunt cei mai prompti in plata dosarelor de despagubire in baza politelor RCA erau, sfarsitul anului trecut, Omniasig VIG, Allianz Tiriac si Uniqa Asigurari, toti trei cu o medie de sub 7 zile pentru plata unui dosar.

De asemenea, acesti trei asiguratori sunt si cei care platesc peste 80% din dosarele de dauna in mai putin de 10 zile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.