Orasele depopulate ale Romaniei

Balan, localitate dependenta de minele de cupru care sunt acum inchise este orasul  cu ritmul cel mai rapid de depopulare din Romania, pierzind intre 1990 si 2012 peste 52% din populatie.

Asa reiese din cifrele care stau la baza proiectului de lege a guvernului privind reclasificarea localitatilor din Romania, proiect aflat acum in discutie si analizat de Hotnews.ro.

Conform datelor guvernului, aproape 50 de orase si municipii din Romania au pierdut, fiecare, peste 20% din locuitori intre 1990  si 2012.

Dramatica este situatia si in Moldova Noua, a carei populatie a scazut cu 36%, in Anina, care a pierdut 34% dintre locuitori, si Medias, cu o scadere de 31%

Reconversia de la industria comunista catre turism si alte servicii nu a functionat decat partial in cazul Brasovului, care a pierdut 76.000 de locuitori, dar care reprezinta, totusi, numai 21% din populatie.

Mai putin reusita a fost reconversia in cazul localitatilor de pe Valea Prahovei, unde turismul si comertul nu au reusit sa creeze suficiente locuri de munca: Predeal a pierdut 36% din populatie, Sinaia 28%, Azuga 26%, iar Busteniul 23% din populatie.

Resita si Hunedoara, fostele « citadele » ale industriei metalurgice au pierdut 26% si respectiv 24% din locuitori, in timp ce traficul naval mult mai scazut si cvasi-disparitia industrei piscicole a redus populatia Sulinei cu 27%.

In alte cazuri, dupa toate aparentele, emigratia a jucat un rol important, cum ar fi in cazul localitatilor Milisauti, din jud. Suceava, a carei populatie a scazut cu 36% sau Gataia, din jud. Timis, a carei populatie a scazut cu 32%.

Guvernul a intocmit o lista a localitatilor in care s-au produs scaderi accentuate de populatie, precum si a celor care au in structura lor localitati cu populatia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitati, executivul “incurajeaza unificarea administrativa” la initiativa autoritatilor locale si ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de catre populatie.

Daca vor sa isi pastreze statutul actual comunele vizate trebuie sa respecte anumite dotari si indicatori prevazuti de lege pana la sfarsitul anului 2025.

Altfel, incepand din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitati vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.