EurActiv.com: Arme nucleare americane in Romania?

Statele Unite au inceput sa transfere arme nucleare stationate in Turcia catre Romania, din cauza inrautatirii relatiilor dintre Washington si Ankara, afirma in editia sa de astazi site-ul EurActiv.com care citeaza doua surse independente.

Conform EurActiv, una din surse ar fi declarat ca «transferul a fost foarte dificil in termeni tehnici si politici».

« Nu este usor sa transferi peste 20 de arme nucleare » ar fi declarat sursa citata de EurActiv.com, sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Alta sursa ar fi declarat, tot pentru EurActiv, ca relatiile SUA-Turcia s-au deteriorat atat de mult in urma loviturii de stat incat Washingtonul nu mai are incredere in Ankara ca sa adaposteasca acele arme. Armele americane sunt pe cale de a fi mutate la baza aeriana de la Deveselu, ar fi adaugat respectiva sursa.

EurActiv.com sustine ca a cerut Departamentului de Stat al SUA, si ministerelor de externe din Turcia si Romania sa-si prezinte pozitia in aceasta privinta.

EurActiv afirma ca Departamentul de Stat a promis initial un raspuns, dupa care a afirmat ca problema este de domeniul Departamentului Apararii.

EurActiv a anuntat ca va publica pozitia Departamentului Apararii imediat ce o va cunoaste.

Intre timp, EurActiv sustine ca a primit de la purtatorul de cuvant al NATO un raspuns in termeni diplomatici, raspuns pe care il citeaza: « Referitor la intrebarea dvs. va rugam sa cititi comunicatul summit-ului NATO de la Varsovia, paragraful 53:  capabilitatea nucleara defensiva a NATO se sprijina, partial, si pe armele Statelor Unite desfasurate in Europa ai pe capacitatile si infrastructura puse la dispozitie de Aliatii care sunt implicati. Acesti Aliati trebuie sa se asigure ca toate componentele descurajarii nucleare a NATO raman sigure si eficiente».

In schimb, scrie EurActiv.com, ministerul roman de externe, prin purtatorul de cuvant care a trimis un raspuns scris la intrebare, a negat vehement informatia ca Romania a devenit baza pentru arme nucleare americane.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.