Concerte de muzică clasică şi baluri tradiţionale săseşti la Săptămâna Haferland

Săptămâna Haferland continuă cu concerte de muzică clasică şi gospel în bisericile fortificate, balul tradiţional săsesc, demonstraţii de meşteşuguri şi degustări de produse locale.

Este vorba de un eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania.
Acesta se desfășoară în localităţile Fişer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeş, Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf.

Astăzi este ziua principală a festivalului, respectiv Ziua satului Criţ. Pe parcursul zilei vor fi organizate dansuri tradiţionale săseşti, cursuri de dans săsesc pentru copii şi adulţi, expoziţii, lansări de carte, trasee de bicicletă, şi spectacolul de teatru interactiv pentru copii – Aventuri în Haferland.

În Biserica fortificată, de la ora 15:30, va avea loc concert de muzică clasică sub conducerea meastrului Erich Turk, precum şi un concert de nai şi orgă în interpretarea lui Nicolae Voiculeţ şi Klaus Dieter Untch.

De la ora 17:30, va fi prezentat filmul „Renaşterea Orgii Baroce, povestea restaurării orgii din Biserica Fortificată din Criş”, iar seara se va încheia cu un bal săsesc şi un foc de artificii.

Evenimentele din cadrul Săptămânii Haferland se vor încheia pe 15 august, în satele Cloaşterf şi Meşendorf. Astfel, în Cloaşterf, gospodinele vor oferi, de la ora 11:00, un brunch pregătit special, iar de la ora 14:00, în Biserica Fortificată din sat va avea loc un Concert Reger String Trio.

În Meşendorf, de la ora 10:00, va avea loc un concurs de tras cu arcul, urmat de jocuri pentru copii şi ateliere de pictură. Totul se va încheia, cu un ceaun tradiţional şi un foc de tabără organizate începând cu ora 13:00.

Primele trei ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4.000 de participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, a fost denumită ‘Ţara Ovăzului’ sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Foto: Andreia Bârsan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.