Statul vrea mai multe locuinte de inchiriat si ieftine

Pentru realizarea programelor de construcții locuințe ANL guvernul vrea sa infiinteze in toata tara Oficii Regionale pentru Locuinte, scrie site-ul arenaconstruct.ro.

Masura este inclusi intr-un nou act normativ pe care il va propune  executivul.

Oficiile Regionale pentru Locuințe se vor dezvolta pe masura ce vor fi elaborate programe de dezvoltare a constructiei de locuinte pentru diferite zone ale tarii.

Potrivit noului act normativ  se schimba si structura ANL : conducerea ANL se va realiza printr-un Consiliul de administratie ca organ executiv.

Acest Consiliul de administratie va fi compus din 5 – 7 membri desemnati prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, la fel ca si Directorul General al ANL

In plus,  guvernul pregatette o propunere legislativa pentru a simplifica regimul de construire a locuintelor destinate inchirierii prin programele ANL.

Astfel, ANL va putea incheia contracte cu autoritatile administratiei publice locale, dar și cu cele centrale pentru a dobandi terenuri destinate constructiei de locuinte

In acelasi timp, avocatnet.ro aminteste faptul ca, pentru incurajarea constructiei de locuinte ieftine, noul Cod Fiscal prevede ca cetatenii romani sau straini care cumpara proprietati pe teritoriul Romaniei care nu valoarează mai mult de 450.000 de lei, beneficiaza de o cota de TVA redusa la 5%.

In baza vechilor reglementari, valabile pana la 31 decembrie 2015, limita maxima pentru care se aplica o cota redusa de TVA era de 380.000 de lei.

In cazul persoanelor fizice, cota redusa de TVA se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea acestora, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie sa depaseasca 450.000 lei, fara TVA.

O alta conditie din Codul fiscal este ca, in momentul vanzarii, unitatile locative sa poată fi locuite.

In plus, in cazul caselor individuale, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand amprenta la sol a locuintei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.