Barbatii isi gasesc mai greu de lucru decat femeile

7,3% dintre barbatii romani cu varsta intre 15 si 74 de ani erau someri in luna iunie 2016, in comparatie cu numai 5,3% dintre femei, a anuntat astazi Institutul National de Statistica.

Tot conform INS, numarul total al somerilor  cu varsta intre  15 si 74 ani estimat  pentru luna iunie este de  568 mii  persoane, in  scadere  față  de luna  mai, cand au fost inregistrate 581 mii de someni  dar  și  față  de  luna iunie 2015, cad numarul somerilor  era de 617 mii de persoane.

Cu un procent al somajului de 6,4% in forma ajustata sezonier, Romania a avut in luna iunie cel mai scazut  somaj  din ultimii 5 ani mai reiese din datele comparative de la Statistica.

Diferenta de 2 puncte procentuale intre somajul femeilor si el al barbatilor se explica partial prin faptul ca serviciile si comertul, domenii in care femeile sunt majoritare in randul salariatilor,  s-au dezvoltat mai bine decat industria si constructiile, domenii in care barbatii sunt majoritari.

Pe de alta parte, procetul de someri scade odata cu cresterea nivelului de pregatire.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat ca somerii fara studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare in totalul somerilor inregistrati, adica 84,10 %

Prin comparatie şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezinta 11,89%, iar cei cu studii universitare numai 4,01 %.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.